Održana redovna godišnja skupština Hrvatskog saveza udruga OSIce

imp

261020211635211135.jpeg

Delegati udruga iz Pelješca, Metkovića, Splita, Trogira, Siska i Daruvara bili su u subotu, 7.prosinca gosti u Maloj kući u Petrinji Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije gdje je održana redovna godišnja skupština Hrvatskog saveza udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji – OSIce.
Hrvatski savez udruga OSIce okuplja 10 Udruga od juga do istoka Hrvatske koje djelovanjem u svojoj zajednici pokrivaju izvaninstitucionalni oblik pomoći i podrške djeci s TUR i osobama s intelektualnim teškoćama i invaliditetom u zajednici, podizanje sustava rehabilitacije, ranu intervenciju, kupnju i iznajmljivanje ortopedskih pomagala i potrošnog medicinskog materijala, poboljšanje uvjeta kućne njege vitalno ugrožene djece, senzibilizaciju zajednice, razvoj socijalnog poduzetništva, zapošljavanje osoba s invaliditetom, osobna asistencija te asistencija i pomoć u obrazovanju.

osice 4 osice 3
Prije Skupštine održana je sjednica Upravnog odbora koji je odobrio predlaganje skupštini plana i programa rada, financijskog i operativnog plana Saveza za 2020. godinu, ali su se osvrnuli i na uspješan rad Saveza u ovoj godini.
Hrvatski savez udruga OSice već treću godinu financira Grad Sisak, obzirom da je i sjedište Saveza u Sisku. Ova godina bila je i izborna godina Saveza kojim će i slijedeće 4 godine predsjedavati Aleksandra Milković (UOSI SMŽ), a izmjenama Statuta za dopredsjednicu Saveza izabrana je Dijana Aničić (Anđeli-Split) dok je izvršni director Saveza Ivica Bašić (TOMS-Trogir). Izabrani su i novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora, a najveće postignuće i priznanje za dosadašnji rad je ulazak predstavnika Saveza u rad Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom.
Udruge, članice Saveza podržale su tijekom 2019. godine inicijativu 30ak udruga i saveza za izmjenu i dopunu Zakona o linijskom i povremenom obalnom prijevozu koji je definirao zakonom propisane kategorije osoba s invaliditetom i djece s TUR koje ostvaruju pravo na besplatni prijevoz, a pozitivni pomak postignut je i podržavanjem inicijative prema osiguravajućim društvima u Hrvatskoj. Podržana je i zadnja aktualna inicijativa pod nazivom „Radnici – a ne socijalni slučajevi“ ispred Ministarstva demografije u listopadu i prosincu u Zagrebu za reguliranje statusa roditelja njegovatelja-njegovatelja. Savez ima svoje predstavnike i na sastancima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja vezano uz praćenje provedbe Pravilnika o pomoćnicima u nastavi, a i u radnoj skupini za izradu novog prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi.

osice 6 osice 2

Aktivnosti jačanja organizacijskih kapaciteta samog saveza, umrežavanje i poziva u članstvo kvalitetnih Udruga koje rade i usmjereni su prema istim ciljevima i interesima kao i HSU OSIce. Uspostava i razvoj suradnje s izvršnom i zakonodavnom vlasti, institucijama, zavodima, uredom pravobraniteljice, centrima i OCD vezano uz politike jednakih mogućnosti. Zagovaranje pozitivnih društvenih promjena, obilježavanje međunarodnih i nacionalnih dana od interesa za pojedine skupine djece s TUR i OSI. Organizacija okruglih stolova i tribina s ciljem jačanja organizacijskih kapaciteta pojedinih Udruga –članica Saveza i senzibilizacije zajednice te suradnja s medijima i javnosti s ciljem informiranja članstva i javnosti o problemima djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te predstavljanja i promocije rada saveza glavne su planirane aktivnosti za slijedeću godinu, a koje su jednoglasno usvojene u subotu na Skupštini kroz Plan i program, Operativni i Financijski plan HSU OSIce za 2020. godinu.
Slijedeća izvještajna Skupština Saveza na proljeće 2020. godine biti će održana u gostima Udruge „Prijatelj“ iz Metkovića.

najčitanije