Održana 159. redovna godišnja Skupština DVD-a Sisak

imp

Dvd Sisak 7

U subotu, 3. veljače 2024. godine u Društvenom domu Eugen Kvaternik u Sisku održana je 159. redovna godišnja Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sisak.

 

Dvd Sisak 6

DVD Sisak jedno je od najstarijih društava u Hrvatskoj, a ovogodišnjoj sjednici Skupštine nazočio je župan Ivan Celjak koji je DVD-u čestitao na ovoj velikoj obljetnici, zahvalio na kontinuiranom radu, ali i podsjetio na značaj i veliki doprinos naših vatrogasaca u društvu.

 

Dvd Sisak 5

„Hvala vam što ste u svakom trenutku spremni riskirati vlastite živote kako biste spasili naše živote i imovinu. Biti vatrogasac nije samo posao i zvanje, već ljubav prema čovjeku i na tome vam posebno hvala“, rekao je župan.

 

Dvd Sisak 1

POVIJESNA ULAGANJA U VATROGASTVO SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

 

Premda obnova vatrogasnih objekata nije u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, već je u nadležnosti gradova i općina, Županija se na molbu naših vatrogasaca aktivno uključila i osigurala pomoć. Putem Vlade RH Sisačko-moslavačka županija je u posljednje dvije godine osigurala ukupno 12,3 milijuna EUR za obnovu objekta javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području, što je ujedno i najveće ulaganje u povijesti u vatrogastvo Sisačko-moslavačke županije.

 

Procijenjena šteta na vatrogasnim objektima na području županije bila je oko 2,6 milijuna EUR (20 milijuna kn). No, kako nam se to činilo malo, u razgovoru s ministrom zatražio sam više sredstava, stoga je i Vlada RH donijela Odluku o dodjeli 5,3 milijuna EUR (40 milijuna kuna) za obnovu vatrogasnih objekata. Sisačko-moslavačka županija raspisala je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu tih objekata, nakon čega su zaprimljene prijave štete ukupne procijenjene vrijednosti oko 12,5 milijuna EUR. Budući je sada ta vrijednost štete bila znatno veća od iznosa kojeg je Vlada RH prethodno odobrila, nismo odustajali te smo u razgovoru s ministrima i predsjednikom Vlade RH zatražili dodatna sredstva, koja su nam Odlukom Vlade u iznosu 7 milijuna EUR krajem prošle godine i osigurana.“, izjavio je župan.

 

Dvd Sisak 8

 

Također, u posljednje dvije godine udvostručena su sredstva iz proračuna Županije namijenjena Vatrogasnoj zajednici SMŽ te sada iznose nešto više od 200 tisuća EUR.

 

Dvd Sisak 4

 

ZA VATROGASCE NABAVLJENA I NOVA OPREMA

 

Osim što je Sisačko-moslavačka županija osigurala sredstava za obnovu vatrogasnih objekata, iz Fonda solidarnosti EU osigurano je i 2,7 milijuna EUR za obnovu vatrogasne opreme i voznog parka.

Dvd Sisak 3

Također, krajem prošle godine sredstvima Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskih šuma i Vatrogasne zajednice SMŽ nabavljena je i oprema za potrebe vatrogasnih zajednica gradova i općina te samostalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja županije u vrijednosti 72 tisuće EUR.

Dvd Sisak 2

 

Foto – SMŽ

najčitanije