Od utorka kreće gašenje DVB-T signala

imp

Potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav počinje u utorak 27. listopada u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, a završava 12. studenoga u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Sisačko-moslavačka županija na novi sustav prelazi 3. studenog u ponoć.
Nakon završetka prelaska gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav, javljaju iz HAKOM-a.

dvb-t2-fullcoverage-keyimg
„Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati. Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču“, ističu iz HAKOM-a.
Ovaj prelazak se odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati.

dvb-t signal

Digitalna regija Županije koje obuhvaćaju Prelazak
D1 Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske 27.10.2020. u 0:00
D2 dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, dio Brodsko-posavske 29.10.2020. u 0:00
D3 Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske 03.11.2020. u 0:00
D4 Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, dio Krapinsko-zagorske, dio Karlovačke 03.11.2020. u 0:00
D5 Primorsko-goranska, Istarska, dio Ličko-senjske 10.11.2020. u 0:00
D6 dio Karlovačke, dio Ličko-senjske 27.10.2020. u 0:00
D7 Zadarska, Šibensko-kninska, dio Ličko-senjske 05.11.2020. u 0:00
D8 Splitsko-dalmatinska, dio Dubrovačko-neretvanske 12.11.2020. u 0:00
D9 dio Dubrovačko-neretvanske 10.11.2020. u 0:00

Svi oni koji imaju televizore starije od 3 godine, ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu. Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku „HD“ u kutu. Oznaka „HD“ govori da je slika u visokoj rezoluciji i da primamo novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T.
Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti unatoč novom samostalnom prijamniku.

Provjeru svojeg uređaja možete izvršiti i na stranicama Gledaj bez brige, upisivanjem proizvođača ili modela u tražilicu.

najčitanije