Obrisi konstrukcija nove školske sportske dvorane do polovice rujna

imp

261020211635207869.jpeg

Polaganjem kamena temeljca, bacanjem prve lopate početkom srpnja prošle godine započela je izgradnja nove školske sportske dvorane Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji. Radovi su dio Intervencijskog plana koji je financiran sredstvima EU. Vrijednost je oko 40.548.110,38 kuna a EU financirana iznos od 34.297.700,07 kuna, dok se preostali iznos financira iz proračuna grada Petrinje. Planirano vrijeme radova je 18 mjeseci.

petrinja dvorana 7 petrinja dvorana 6 petrinja dvorana 2 petrinja dvorana 1
U tijeku su radovi dubokog temeljenja betonskih pilota koji se prvi puta koriste u Petrinji. „Sad se izvode radovi dubokog temeljenja, izvest će se ukupno 250 pilota duljine od 12 do 14 metara, promjera su 600 milimetara. To su tehnologija armirano-betonski piloti koji služe kako bi se smanjila slijeganja, povećala nosivost temeljnog tla na dvorani. Piloti se izvode ispod temeljnih stopa i ispod temeljnih greda konstrukcije. Sada su u fazi radovi, radovi su negdje na pola izvođenja tih pilota i u idućih 10-tak dana će biti dovršeno to temeljenje“, rekao nam je Živko Mihovilović, projektant dubokog utemeljenja na pilotima. Kako su do sada tekli radovi i što je izvedeno izvijestio nas je Ilija Beara iz Teh gradnje. „Mi smo počeli sa radovima u lipnju prošle godine. Radovi na pilotiranju trajat će još 10 do 15 dana. Mi smo u međuvremenu napravili doslovce 90 posto infrastrukture, znači jedan veliki posao koji se ne vidi, to je sve ispod zemlje. Nakon što se piloti, a usporedi sa pilotima idući tjedan mi počinjemo sa temeljnim gredama i konstrukcija dvorane bi trebala biti gotova do 15.rujna, znači sa metalnom konstrukcijom, armirano-betonska sa čeličnom krovnom konstrukcijom. Isto tako nadam se da ćemo do kraja godine, po ugovoru kako je, završiti sa radovima, možda će koji dan biti kasnije, ali mislim da smo na dobrom putu da to bude sve kako je i planirano“, kazao je Beara.

petrinja dvorana živko mihovilović petrinja dvorana ilija beara
Rajko Kolarić, glavni inženjer je istaknuo kako je vrijednost buduće dvorane 36 milijuna kuna bez PDV-a.
„Ova dvorana je trodijelna školska dvorana, bruto površine 3200 kvadrata, prima 500 gledatelja, 250 na fiksnim tribinama i 250 na montažnim tribinama. Samo borilište je površine 1600 kvadrata. Kao krov dvorišta zamišljene su čelične rešetke sedam komada raspona 38 metara. Samo da kažem slikovito, kada smo se raspričali o tim temeljenjima, da je gornja kvota dvorane otprilike 13 metara, a da mi sa zahvatom u tlu idemo 14 metara ispod gornje kvote dvorane, koliko je dvorana iznad zemlje, toliko je zahvat na temeljima ispod zemlje. Vrijednost cijele investicije je 36 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno sa PDV-om oko 45 milijuna kuna“, rekao je Kolarić.

petrinja dvorana rajko kolarić petrinja dvorana 3 petrinja dvorana 5
Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović ističe kako unatoč koronavirusu, projekti u Petrinji ne smiju stati.
„Ovdje je na prvom mjestu struka, izvođači, djelatnici, koje ne mogu spriječiti ni COVID-19. Korona je tu, a mi idemo na neki način s poslovima dalje. Bez razlike što je društvena infrastruktura kao infrastruktura koja je izuzetno bitna za našu djecu, za našu budućnost, nastojimo se držati ne samo rokova, nego i kvalitete, da nadziremo radove, da radovi budu ono što je izuzetno važno na vrijeme, da možda koristimo ove rokove i korone koja nas je na neki način pomalo sigurno zaustavila, ali Petrinja i EU projekti u Petrinji ne smiju stati. I zato mi je drago da je ovo gradilište izuzetno hrabro i odvažno. Gazda i svi djelatnici daju sve od sebe i zato im hvala.“, kazao je Dumbović te na kraju dodao kako građani Petrinje očekuju da radovi na budućoj sportskoj dvorani budu dobro napravljeni, da budu napravljeni na vrijeme kako bi na toj lokaciji imali bolju i sigurniju budućnost za djecu, a sve ovo, dodaje, predstavlja jednu nadgradnju kvalitete života građana Petrinje.

najčitanije