Obnova kulturne baštine na potresom pogođenom području

imp

Na obnovi kulturne baštine iz Fonda solidarnosti EU Sisačko-moslavačka županija ugovorila je 88.778.491,73 kuna, Grad Sisak 68.332.538,28 kuna, Grad Glina 32.481.477,62 kuna, Grad Petrinja 38.948.750,00 kuna, a Sisačka biskupija 226.125.000,00 kuna.

 

Rečeno je to na koordinacijskom sastanku o provedbi korištenja sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu potresom stradale kulturne baštine na području Banovine, u organizaciji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

 

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak predstavio je tijek obnove za 7 ugovorenih projekata kulturne baštine te je istaknuo iznimno kvalitetnu suradnju s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Sisku Ministarstva kulture i medija. Zamjenik gradonačelnice Siska Marko Krička govorio je o stanju provedbe obnove za 7 ugovorenih građevina, kao i Ivan Janković, gradonačelnik Gline, gdje je također sredstvima Fonda solidarnosti ugovorena obnova za 7 građevina. Na sastanku je i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes iznijela podatke za građevine kulturne baštine koje se obnavljaju, a riječ je o pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima u središtu Petrinje. Koordinacijskom sastanku prisustvovala je i Spomenka Jurić, predstavnica Sisačke biskupije, u kojoj je u tijeku ugovoreno projektiranje obnove za 21 crkvu.

 

Glavni cilj koordinacije bio je utvrditi stvarno stanje svih projekata čija je konstrukcijska obnova ugovorena sredstvima Fonda solidarnosti EU te je zaključeno kako se provedba obnove odvija stabilno i u skladu s očekivanjima. Ministrica Obuljen Koržinek ponovno je pozvala na otvorenu komunikaciju te na detektiranje eventualnih poteškoća kako bi se one na vrijeme mogle otkloniti i povući sva ugovorena sredstva iz Fonda solidarnosti EU.

 

Na kraju je dogovoreno da će se sljedeći koordinacijski sastanak održati u istom sastavu za mjesec dana s ciljem praćenja dinamike korištenja sredstava Fonda solidarnosti EU.

 

 

Foto –  Ministarstvo kulture i medija

najčitanije