Obnova fasada ili krova sredstvima Fonda za zaštitu okoliša

imp

261020211635271049.jpeg

Ove godine imate u planu obnovu fasade ili krova? E onda za to uzmite novce od države.
Energetska obnova obiteljskih kuća (fasade, krova, prozora itd.) trebala bi se nastaviti i ove godine. Riječ je o programu koji je planiran sve do 2020., a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nositelju projekta, još točno ne znaju kad će biti objavljen natječaj. Očekuju da će se to desiti u drugoj polovici godine, svakako ne prije lipnja, jer Fond još nema usvojen financijski plan za ovu godinu jer se čeka usvajanje državnog Proračuna za 2016. godinu.
Procedura će biti slična kao i prošle godine, a lani su se za poticaje mogle prijaviti kuće bruto podne površine do 600 kvadrata ili najviše tri stambene jedinice, kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Država je sufinancirala zamjenu vanjske stolarije, obnovu krova, fasade i stropa te ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla ili postavljanje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (kolektora, kotlova na biomasu i dr).
Visina bespovratnih sredstava ovisila je o tome gdje se kuća nalazi, a iznosili su 40, 60 ili čak 80 posto od ukupne investicije.
Kad je riječ o raspodjeli sredstava među županijama, najviše zahteva ( prošlogodišnji podaci ) s najvećim brojem odobrenih projekata prednjače Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija.
Od 485 lokalnih jedinica u kojima se projekti provode, na prvom mjestu po broju projekata je Zagreb (537), a slijede ga Petrinja te Vukovar, s više od 300 kuća po gradu. Takva raspodjela ne treba čuditi, s obzirom na to da su kuće na područjima od posebne državne skrbi imale pravo na poticaje u visini do 80 posto investicije.
Kako se prijaviti i što vam treba od dokumentacije možete pronaći na starnicama Fonda za zaštitu okoliša tako da spremni dočekat natječaj.
http://www.fzoeu.hr/hr/energetska_ucinkovitost/enu_u_zgradarstvu/energetska_obnova_obiteljskih_kuca/

najčitanije