Obnavlja se Interpretacijski centar baštine Banovine

imp

interpretacijski centar baštine banovine 17

Osim obnavljanja zdravstvenih i obrazovnih ustanova Sisačko – moslavačka županija obnavlja i zgrade javne i društvene namjene kojih je vlasnik ili koje je koristila prije razornog potresa.

 

Jedna od tih je i zgrada Interpretacijskog centra baštine Banovine u Petrinji. U potresu je pretrpjela velika oštećenja, a trenutno se izvode radovi na ojačavanju temelja, zidova te se saniraju pukotine. Radovi obnove započeti prije mjesec dana financiraju se iz Fonda solidarnosti, vrijedni su 7,4 milijuna kuna, a trebali bi rekao je obilazeći radove župan Ivan Celjak, biti gotovi u travnju iduće godine.

 

„Radimo na cjelovitoj obnovi zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine, koja se nalazi u centru Petrinje i dio je povijesno-kulturne cjeline Grada. Završetkom obnove, imat će nove elektroinstalacije, vodovodne instalacije, instalaciju odvodnje. Bit će zamijenjena unutarnja i vanjska stolarija, isto tako će biti izvršeni radovi na cjelovitoj energetskoj obnovi. Vrijednost ovih radova je 7,4 milijuna kn, a radovi se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti.“, rekao je župan.
Bit će izrađena i vertikalna platforma za pristup osobama s invaliditetom do 1. kata, što zgrada prije nije imala.

 

Važnost ovog centra u očuvanju kulture je iznimno velika za cijelu županiju, tako da se jedva čekamo vratiti u njega nakon završetka obnove, kaže ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović, dodajući da iako raseljeni i dalje rade na razvijanju kulturne baštine i tradicionalnog bogatstva naše županije.

 

„Jednom kada se vratimo u svoj prostor, u sklopu Kulturno-povijesnog centra Sisačko – moslavačke županije, Interpretacijski centar baštine Banovine dobit će svoj stalni postav, u kojem će biti Zavičajna zbirka obitelji Bešlić. Kako je riječ o tradiciji keramike, lončarstva grada Petrinje, tako će ovaj stalni postav biti resurs SMŽ za kulturno-povijesni turizam i za očuvanje naše bogate i vrijedne baštine.“, istaknula je Martina Mladenović dodajući da je velika većina zbirke sačuvana i evakuirana u Gradski muzej Sisak te će se prije povratka u zgradu Centra restaurirati.

 

Kako je riječ o tradiciji keramike, lončarstva grada Petrinje, tako će ovaj stalni postav biti resurs Sisačko – moslavačke županije za kulturno-povijesni turizam i za očuvanje naše bogate i vrijedne baštine.

 

 

Foto: Sisak portal

najčitanije