Objavljen poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada oštećenih u potresima

imp

Energetska Obnova

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne s današnjim je danom objavilo Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada oštećenih u potresima. Za tu su namjenu osigurana bespovratna sredstva Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta „EU sljedeće generacije“ u iznosu od 27 milijuna eura, a prijave su moguće do 22. kolovoza 2023. godine do 16 sati.

 

Za sufinanciranje su prihvatljive postojeće višestambene zgrade sljedećih kategorija uporabljivosti: U2, PN1, PN2, N1, N2, a koje su već provele ili će provesti hitne sanacije odnosno nekonstrukcijsku ili konstrukcijsku obnovu zajedno s energetskom obnovom. Na sufinanciranje sveobuhvatne obnove imaju pravo samo višestambene zgrade kategorije uporabljivosti U2.

 

Intenzitet sufinanciranja prihvatljivih troškova za integralnu energetsku obnovu, dubinsku i sveobuhvatnu obnovu je do 80%, a za izradu projektne dokumentacije, stručni nadzor građenja, projektantski nadzor, uslugu koordinatora zaštite na radu tijekom građenja, upravljanje projektom i administraciju te promidžbu i vidljivost je do 100%. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi 40 tisuća eura, a najviši 4,5 milijuna eura.

 

Više informacija možete pronaći ovdje.

 

 

Foto – https://www.pbiro.hr/poticaji-eu-mpgi-energetska-obnova-javni-sektor/

 

najčitanije