Objavljen novi natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala narušenih potresom

Poljoprivreda

U ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine, započelo je podnošenje zahtjeva na četvrti po redu Natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala narušenih u potresu. Ministarstvo poljoprivrede na raspolaganje je stavilo novih 2,6 milijuna eura, uz mogućnost povećanja alokacije. Rok za prijavu na  je 17. ožujka 2023. godine.

 

Svrha Natječaja je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresom kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje i izvor prihoda stanovništvu ruralnih prostora te spriječilo propadanje poljoprivrednih gospodarstava i iseljavanje iz ruralnih područja. Intenzitet potpore iznosi 100 %, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu.

 

Završena je obrada dva natječaja za potresom pogođena područja, a obrada trećeg natječaja za potresom pogođena područja je u tijeku. Ukupno je riječ o 164 Odluke i odobrenom iznosu potpore većem od 6,6 milijuna eura, usmjerenih isključivo na obnovu poljoprivrede narušene potresom, pri čemu je na posljednjem natječaju zaprimljeno 106 zahtjeva te su do sada odobrene 62 Odluke o dodjeli sredstava.

 

Ministarstvo poljoprivrede u zadnjoj je godini provedbe tipa operacije 5.2.1 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Kroz novi Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027., Intervenciju 73.02. – „Obnova poljoprivrednog potencijala“ nastavit će se potpora za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog prirodnim nepogodama i katastrofalnim događajima, a za što je predviđeno 22,5 milijuna eura.

 

Detalje natječaja možete pronaći ovdje.

najčitanije