Obilježeno 26 godina od smrti Gordana Lederera

nn

261020211635252798.jpeg

26. godina prošlo je od pogibije Gordana Lederera. Hrvatski fotograf i tv-snimatelj poginuo je 10. kolovoza 1991. godine u 33. godini života na radnom zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje.

Upravo na tom mjestu, kod Spomen obilježja „Slomljeni pejzaž“, na brdu Čukur, jučer je obilježena ova tužna godišnjica, a uz članove obitelji pokojnog Gordana, komemoraciji su nazočili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanici MUP-a i MORH-a, glavni ravnatelj HRT-a, te gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, koji je istaknuo kako je nešto najvrjednije što čovjek može dati, upravo njegov život
„Gordan Lederer 10. kolovoza 1991. godine dao je ono najvrijednije da se sazna istina. Koliko je njegov rad bitan i od krucijalne važnosti govori nam to da je u cijeloj skupini koja je bila u akciji na brdu Čukur bio gađan samo Goran, s namjerom da se istina o Domovinskom ratu ne prenese u javnost i svijet. Žrtve ne smijemo nikada zaboraviti, one su nas zadužile da svi snosimo dio odgovornosti“, rekao je Bišćan.

Na spomen obilježju koje je u Ledererovu čast otkriveno prije dvije godine, nazočnima se obratio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je svjedočio Ledererovoj pogibiji.
„Gordan je ovdje na Uni boraveći s nama snimao neprijateljske napade, hrvatske branitelje i sav užas u ratom zahvaćenoj Banovini. Vjerujem da u Hrvatskoj nema čovjeka kojem njegova ratna Banijska praskozorja nisu izmamila suzu ali i pokazala pravu istinu o agresiji, ratnim strahotama i tko ih je počinio. Svojom kamerom uhvatio je Gordan emocije nas hrvatskih branitelja, hrvatske policije i svih dragovoljaca, naše razgovore šutnjom tijekom izviđanja i naše strepnje. Prenio je ljepotu hrvatskog zajedništva, idealizma i predanja najboljih hrvatskih mladića ideji slobode. Svijetu je prenio istinu o agresiji jugoarmije i velikosrba na Hrvatsku i na tome ćemo mu uvijek biti zahvalni. Njegovo oružje bila je njegova kamera, bio je dio nas i uvijek s nama kao vrhunski fotograf i snimatelj koji je predano i hrabro radio svoj posao. Nažalost, pogođen je ovdje na brdu Čukur i uz sve naše nastojanje, neprijatelj nam nije dozvolio da ga prevezemo u bolnicu i spasimo njegov život“, rekao je ministar dodavši – „neka nas njegova jedinstvena djela uvijek podsjećaju na hrabrog čovjeka koji je uz profesionalizam imao i toliko ljubavi za slobodu svoje domovine“.

Dodajmo da je u svom obraćanju zamjenik župana Ivan Celjak uz ostalo rekao: „ Dopustite mi da kratko izreknem pokoju misao o čovjeku koji neće umrijeti dok god ga pamte oni koji ga poštuju i vole“.

lederer00009