Obilježena Cvjetnica

imp

261020211635270873.jpeg


Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Nedjelju muke Gospodnje, Cvjetnicu, 20. ožujka u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, svečano misno slavlje kojem je prethodio blagoslov maslinovih grančica i procesija kroz Gradski park, kao spomen Isusova ulaska u Jeruzalem.

_MG_5421
U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, i vikar katedralne župe vlč. Mario Šagolj.

U homiliji biskup Košić je istaknuo kako proslavom nedjelje Cvjetnice ulazimo u Tjedan muke Gospodina našega Isusa Krista. „Stoga se i ova nedjelja, premda se njome slavi i svečani Kristov ulazak u Jeruzalem – kada su mu Židovi klicali ‘Hosana’ – zove Nedjelja muke Gospodnje. Prije blagoslova grančica i ulazne procesije čuli smo evanđelje koje govori o Isusovom ulasku na magaretu u Jeruzalem, kada mu kliču: ‘Blagoslovljen Kralj, onaj koji dolazi u ime Gospodnje!’, na što farizeji negoduju, a Gospodin im odgovara: ‘Kažem vam, ako ovi ušute, i kamenje će vikati!’ Doista, i kada bismo mi, njegovi učenici, zašutjeli – što ne smijemo – i kamenje bi naviještalo Krista, Gospodina. Jesmo li mi u ovom mnoštvu koje Kristu kliče ‘Hosana!’, ili naprotiv među onima koji traže od Pilata: ‘Raspni, raspni ga!’ – trebamo se zapitati i mi danas“ – rekao je biskup Košić.
Govoreći o Isusovoj muci biskup je rekao kako On i u najtežim trenucima ima samilosti za druge jer tješi one koji zbog njega plaču, jer oprašta grješnicima, kao desnom razbojniku za koga je sv. Augustin rekao da je taj čitav život krao, i na kraju i samo nebo ukrao, a oprašta čak i svojim mučiteljima, jer moli za njih.

najčitanije