Obilježena 33. obljetnica osnivanja SJP „OSA“

imp

Obljetnica Osa 1

Specijalna jedinica policije „OSA“ obilježila je u nedjelju, 3.ožujka, 33. obljetnicu osnivanja odavanjem počasti poginulim policajcima-specijalcima u prostoru Interventne jedinice policije u Sisku te svečanom akademijom u Veteranskom centru u Petrinji.

Obljetnica Osa 12

Župan Ivan Celjak iskazao je zahvalnost hrvatskim braniteljima, najvećim junacima u hrvatskoj povijesti. Tom prigodom župan je iznio kratak pregled onoga što Sisačko-moslavačka županija čini za obnovu i razvoj u području zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i infrastrukture, kako bi, poštujući žrtvu hrvatskih branitelja i njihov doprinos u stvaranju slobodne, demokratske Republike Hrvatske, učinila prostor svoje odgovornosti što ugodnijim, sigurnijim i perspektivnijim prostorom za život, zasnivanje obitelji, zapošljavanje i zajedničko građenje budućnosti.

Obljetnica Osa 7

Posebna jedinica policije Sisak sa zadaćom zaštite ugroženog ustavnog poretka, u održavanju i uspostavljanju narušenog javnog reda i mira u većem opsegu osnovana je pri Policijskoj upravi Sisak 15. ožujka 1991.godine.

Obljetnica Osa 6

Od 15. studenog ’91. naziv dotadašnjih postrojbi posebnih jedinica policije mijenja se i glasi: Specijalne jedinice policije te se one formiraju pri svim policijskim upravama. Preustrojem, Posebna jedinica policije u Policijskoj upravi Sisak postaje Specijalna jedinica policije naziva „OSA“. Ustrojem je određeno da će jedinica biti jačine 150 djelatnika, plus isti broj rezervnog sastava.

Obljetnica Osa 5

Specijalna jedinica policije „OSA” sudjelovala je u najznačajnijim vojno redarstvenim operacijama oslobađanja okupiranih područja Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja.
Više od 500 pripadnika djelatnog i pričuvnog sastava prošlo je kroz postrojbu i to s područja Siska, Petrinje, Gline, Hrvatske Kostajnice te iz ostalih dijelova Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 8, a ranjeno 16 pripadnika Specijalne jedinice policije „OSA“.

Obljetnica Osa 4 Obljetnica Osa 3

 

Foto – SMŽ

najčitanije