Obilježena 25. obljetnica oružane agresije na prostor Grada Gline

nn

Prošlo je 25 godina od oružane agresije srbočetnika i JNA na prostor Grada Gline te progona žitelja s tog područja. U subotu su upravo ovim povodom kod spomen – obilježja masovne grobnice u Gornjem Viduševcu položeni vijenci i zapaljene svijeće.
“Gornji Viduševac je bio simbol te 91. godine, simbol obrane Hrvata na ovom prostoru, Hrvatske vojske i policije i kad je tog dana, 30. rujna 1991., srbočetnička agresija krenula na ovom mjestu, zapalila kompletno selo i prognala stanovništvo, Hrvatska vojska se povukla pred daleko jačim i nadmoćnijim neprijateljem. Ovo je tužno sjećanje na taj događaj i na stradanje civila, hrvatskih vojnika i policajaca na ovom području”, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na obilježavanju ove tužne obljetnice, dodavši kako je samo pred masovnom grobnicom u Gornjem Viduševcu sahranjeno 16 branitelja i civila.

obilježavanje

“To je bio početak jednog teškog vremena kad samo otišli, što bi se reklo, s vrećicom u ruci i nije se znalo kad ćemo se vratiti, ali evo doživjeli smo i taj trenutak slobode, Oluju, kojom je oslobođeno ovo područje i dan kad smo se vratili ponovno na svoja ognjišta, sagradili domove, vratili život na ova područja. No, sjećanje na te trenutke uvijek izaziva tugu, ali i ponos na sve nas koji smo u tome sudjelovali. Nažalost, obiteljima ne može vratiti njihove najmilije, ali evo možemo zahvaliti na toj velikoj žrtvi”, dodao je župan.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća služena je sv. Misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile.

najčitanije