Obilježena 23. obljetnica napada na PP Glina

imp

261020211635290857.jpeg

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, u Glini je svečano obilježena 23. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline.

Samo obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poginulog Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu, u čiju je čast održana i 9. memorijalna utrka „Tomislav Rom“. U spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko te sve branitelje, položeni su vijenci i zapaljene svijeće i ispred središnjeg križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini.

Tijekom programa obilježavanja iznesena je kronologija događaja kojom se nazočne prisjetilo na 26. lipnja 1991. godine, kada su samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, srpske paravojne formacije na Policijsku postaju Glina izvršile oružani napad. U tim trenucima prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili su hrvatski policajci iz redova aktivnog i pričuvnog sastava Policijske postaje Glina te je tom prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, šest policajaca je teže ili lakše ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje, koju su naši policajci uporno i hrabro branili četiri sata, 16-ero ih je na prijevaru zarobljeno te su odvedeni u kninski zatvor.

Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 20-ak minuta su držali zaposjednutom glinsku Policijsku postaju, nakon čega su je oslobodili pripadnici ATJ Lučko i Policijske uprave sisačko-moslavačke te postrojbe Zbora narodne garde.

Foto izvor: Grad Glina