Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

imp

Međunarodni Dan Starijih Osoba Smž 4

Prvog dana listopada u Hrvatskoj i u svijetu obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, sukladno Odluci Ujedinjenih naroda iz 1990. o proglašenju 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, s ciljem isticanja važnosti osiguravanja životne sredine prilagođene potrebama starijih stanovnika, sprječavanja njihove izoliranosti i marginalizacije te poboljšanja kvalitete njihovog života.

međunarodni dan starijih osoba smž 8

Velik dio aktivnosti uprave Sisačko-moslavačke županije usmjeren je na olakšavanje života i povećanje razine kvalitete usluga koje županijske ustanove pružaju osobama starije životne dobi.

 

I stoga je, u samo dvije godine mandata, naglašavaju iz Županije, županijska uprava, na čelu sa županom Ivanom Celjakom, realizirala čitav niz projekata.

 

Kutina, nakon desetljeća čekanja na ustanovu u javnom vlasništvu, dobiva Dom za starije osobe, ispostavu Doma u Sisku. Potpuno su novouređeni domovi u Glini i Sisku, kupljene 2 zgrade u kojima će također biti prošireni kapaciteti domova za starije u Petrinji i Sisku.

međunarodni dan starijih osoba smž 2

U tijeku je realizacija jedinstvenog projekta u Hrvatskoj, izgradnja modernih naselja, koja će postati depandanse za umirovljenike.
Ono što predstavlja osnovni karakter obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji je uvijek prisutna dodana vrijednost i poboljšanje kvalitete.

„Mi se u obnovi nikad nećemo zadovoljiti povratkom na stanje kakvo je bilo prije potresa. Svaka obnova znači i dodatnu izgradnju, novi sadržaj koji diže kvalitetu i poboljšava uvjete korištenja.“, naglasio je župan Ivan Celjak.

 

Tako Dom u Sisku ima moderno opremljen odjel za fizikalnu terapiju, u Novskoj djeluje novi Dnevni centar, domovi u SMŽ provode uslugu dnevnog boravka, umirovljenicima izvan domova osigurana je dostava hrane.

 

Veliku pozornost Županija pridaje i podizanju kvalitete zdravstvene skrbi, obnovljene zgrade zdravstvenih objekata opremaju se vrhunskom, najsuvremenijom medicinskom opremom, jednako kao i novi objekti bolnica i ambulanti Doma zdravlja, gdje se inzistira na ravnomjernom rasporedu i dostupnosti usluge i u rubnim, udaljenim, a rijetko naseljenim, uglavnom starijim stanovništvom, dijelovima Sisačko-moslavačke županije.

 

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak se, tijekom današnjeg obilaska Topuskog, susreo s korisnicima Doma za starije osobe Glina, koji su, nakon potresa zbrinuti u hotelu Lječilišta Topusko, a čiji je dom pred završetkom radova sanacije i poboljšanja kapaciteta i ponude.

međunarodni dan starijih osoba smž 4

Potreba za društvenim životom ne prestaje nikad, pa naravno da se to odnosi na naše starije sugrađane, kaže župan Celjak, stoga Županija financira udruge umirovljenika i pomaže im u različitim aktivnostima, poput sportskih susreta, izleta i drugih oblika druženja.

„Od njih, prije svega učimo, oni su nam uzor i neiscrpna snaga na našem putu. Savjeti, briga, skrb koju su nam pružali tijekom života i veliki doprinos društvu posebice prema mlađim generacijama, zalog su budućnosti koju mi sada gradimo, budućnosti kojoj su upravo naši stariji ispisali temelje,“ rekao je Celjak čestitajući zlatne dobi za Međunarodni dan starijih osoba.

 

međunarodni dan starijih osoba smž 1

Korisnike Doma za starije osobe Glina, privremeno smještene u Topuskom, obradovala su i djeca Dječjeg vrtića Topusko, koja su izradila i donijela čestitke za njihov dan.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije