Obilježen Dan Sisačko – moslavačke županije

imp

Svečanom sjednicom Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije obilježen je Dan Sisačko – moslavačke županije.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac i u parku dr.Franje Tuđmana u Sisku te kod spomen obilježja ispred mjesta rodne kuće braće Radić u Desnom Trebarjevu. Proslava Dana Sisačko-moslavačke županije je nastavljena misnim slavljem u crkvi Svetog Martina biskupa u Martinskoj Vesi te je zaokružena Svečanom sjednicom u sisačkom Domu INA Rafinerije nafte.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine sudjelovao je i premijer Andrej Plenković. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na ovoj je svečanosti bio saborski zastupnik Krunoslav Katičić.

Poruku da će Vlada i nadalje snažno pomagati Sisačko-moslavačku županiju u obnovi i gospodarskoj revitalizaciji, uz široki konsenzus svih političkih opcija, uputio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
“Nema dileme da nema niti jedne druge županije kojoj je pomoć potrebnija od ove. Mi smo u razdoblju nakon potresa nastojali dati sve moguće financijske injekcije koje bi olakšale život stanovnicima, a to ćemo činiti i dalje. To ćemo činiti i dalje jer smatramo da je to obveza, dug i da to demonstriramo dok god ne riješimo do kraja pitanje obnove, pitanje normalizacije života u potpunosti u ovoj županiji, a pridonesemo boljoj povezanosti sa Zagrebom brzom izgradnjom dionice autoceste od Lekenika do Siska. Taj projekt želimo realizirati do kraja mandata i on mora promijeniti sve u ovoj županiji.”, rekao je Plenković dodajući kako je Sisačko-moslavačka županija dobila i dodatni bonus u ulaganjima, osobito kroz Program gospodarske i društvene revitalizacije.
“Stanovnici županije su žilavi, otporni i kreativni u prilagodbi trendovima četvrte industrijske revolucije i tranzicije. To su potvrdili Novska i Sisak razvojem gaming industrije. Ova županija, pozicionirala se kao lider u tim područjima”, istaknuo je premijer Plenković.

 

U svome obraćanju župan Ivan Celjak je istaknuo kako je jučer navršena godina dana mandata nove vlasti u županiji. „Odmah na početku suočili smo se brojnim izazovima, a većina tih izazova odnosi se na sanaciju strašnih posljedica potresa i nikada ne smijemo zaboraviti da su u potresu neki naši sugrađani izgubili živote. Nažalost, mnogi naši sugrađani su ostali bez svojih domova, a dom ne čine samo cigle, crijepovi, beton – dom čine uspomene, djetinjstva i svi mi koji se posredno ili neposredno bavimo obnovom i koji smo u nju uključeni. Bit ćemo zadovoljni tek kada se i posljednji naš sugrađanin iz kontejnera vrati u svoj novoobnovljeni i novoizgrađeni dom.“ – kazao je župan te podsjetio kako je Županija u pogledu obnove učinila mnogo na području zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, cestovne infrastrukture i za razvoj gospodarstva.

Županija je na Fond solidarnosti prijavila 68 projekata u vrijednosti od oko 700 milijuna kuna.
„Kada govorimo o obrazovanju – do sada smo obnovili 12 školskih objekta, na tri objekta smo proveli mjere stabilizacije, za tri škole smo pronašli i uredili zamjenske objekte… Isto tako, kada govorimo o zdravstvu – do sada smo obnovili 7 objekata, u tijeku je obnova na 5 objekata koji će biti završeni do mjeseca srpnja. Kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi – Vlada RH je Županijskoj upravi za ceste osigurala 25 milijuna kuna za sanaciju šteta tako da su sanirane brojne ceste i klizišta. Do kraja ove godine obnovit ćemo 79 kilometara cesta na području naše županije, 7 mostova i 5 klizišta. Ovo je dio projekata koje smo realizirali ili koji su u realizaciji, ali ni jedan od tih projekata ne bi bio niti realiziran niti bi započeo da nemamo otvorenu suradnju i partnerstvo s premijerom i Vladom RH.“, naglasio je župan Celjak.

 

Tek je godina dana iza nas, a pokrenuli smo preko 200 projekata, ističe župan.
„Situacija u kojoj se nalazi Sisačko-moslavačka županija je vrlo izazovna, međutim mi ovu situaciju promatramo kao priliku za pravi početak. Kao priliku za razvoj koju su stanovnici ove županije dugo čekali i mi ćemo je iskoristiti.“, zaključio je župan.

Obilježavanje Dana Sisačko – moslavačke županije prigoda je za nagraditi najzaslužnije, pa su tako na svečanosti zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijeljene nagrade i županijska priznanja.
Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena sisačkom akademskom kiparu i slikaru Marijanu Glavniku. Nagradu za životno djelo dodijeljena je i Anti Živkoviću, predsjedniku županijske Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i dugogodišnjem humanitarnom djelatniku.

Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju primio je Caritas Sisačke biskupije, na čelu s ravnateljicom Kristinom Radić i predsjednicom Povjerenstva za pomoć stradalima u potresu, sestrom Smiljom Perom Čirko.
Nagrada za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je hrvatskom umjetničkom fotografu i kiparu Stephanu Lupinu.

Fra Tomislav Glavnik zahvalio je u ime svih nagrađenih. „Hvala lijepa Županijskoj skupštini i našem županu. Danas se više puta spomenulo da je čovjek u središtu svega, ja bi rekao da su danas Sisak i naša županija u središtu naše Hrvatske budući da su danas ovdje prisutni svi naši prijatelji koji vole ovaj kraj. Hvala vam na ovom priznaju koje ste nam dodijelili jer ste njim pokazali da vam je čovjek zaista prije svega. Moja želja bi bila da se to raspoloženje i nadalje širi i da se doista u Sisačko-moslavačkoj županiji može lijepo živjeti – čovjek uz čovjeka. Kao što i ovi ljudi na pozornici, koji su dobili priznanja, pokazuju, skroviti i nezamjetni – da su bili za druge. Budite i vi i mislim da će to biti najljepša poruka s ovog mjesta. Još jednom, od srca vam hvala.“, rekao je Glavnik.

 

 

Foto:

najčitanije