Obilježen Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije

SMŽ_image_2022-10-18_17-20-13-9175587

U povodu Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, na Gradskom groblju Viktorovac položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima nastavljeno je kod spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku.

 

Prigodni program održan je ispred zgrade privremenog sjedišta Sisačko-moslavačke županije gdje su učenica 4. razreda OŠ Zorke Sever iz Popovače Julia Papa i predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije Ante Živković izvjesili hrvatsku zastavu kao simbolični čin zahvalnosti hrvatskim braniteljima u doprinosu stvaranja hrvatske države.

 

Prigodnim riječima obratio se zamjenik župana Mihael Jurić: „Sisačko-moslavačka županija i hrvatski branitelji podnijeli su veliki teret u stvaranju domovine i slobode koju danas uživamo. Mi kao Sisačko-moslavačka županija uvijek ćemo se sjećati ogromne žrtve hrvatskih branitelja, onih najboljih među nama, onih kako to naš župan često zna govorit – najvećih heroja u hrvatskoj povijesti, koji su u trenutku kada se rađala hrvatska domovina znali stati pred veliku silu koja se obrušila na stoljetnu težnju hrvatskog naroda. Hrvatski branitelji su stali pred taj oklop i stvorili domovinu i slobodu koju danas uživamo. Naša domovina i naša sloboda nam nije darovana, ona je stvorena krvlju. Zbog toga se uvijek moramo sjećati naših branitelja i tereta kojeg su podnijeli“, istaknuo je zamjenik župana.

 

Sudionici obilježavanja obišli su i Spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata sa sisačkog područja, koja kroz 233 fotografije čuva uspomenu na hrvatske branitelje, i upisali se u knjigu sjećanja. Uz zamjenika župana Mihaela Jurića i druge brojne uzvanike, u knjigu sjećanja upisao se i Pierre-Alexandre Benoist, francuski dragovoljac koji je 1991. i 1992. sudjelovao u obrani Novog Farkašića, a sada se vratio u Hrvatsku prvi puta nakon Domovinskog rata.

 

Program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja nastavljen je u Petrinji svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku.

 

 

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije nastavljeno je kod spomenika u Novom Farkašiću gdje je održana središnja svečanost u spomen na pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske na potezu Farkašić – Vratečko – Slana koja je počela 18. listopada 1991. godine kada je u mjestu Novi Farkašić vođena jedna od presudnih bitaka u Domovinskom ratu. Pripadnici 1. pješačke bojne Crne mambe 2. gardijske brigade Gromovi i mještani Farkašića tada su teško porazili nadmoćnijeg neprijatelja i natjerali ga na povlačenje. Time su hrabri hrvatski branitelji zaustavili agresora i napravili prekretnicu u Domovinskom ratu.

 

“Ovo je ponosan dan za Sisačko-moslavačku županiju, za sve branitelje s područja županije, ali i za Republiku Hrvatsku. Ova bitka je bila prekretnica u Domovinskom ratu u ranim devedesetima i poslije ove bitke neprijatelj više nije pokazao napadačke aktivnosti. Na ovom području nije više zauzeo niti centimetra hrvatskog teritorija”, rekao je u Novom Farkašiću zamjenik župana Mihael Jurić.

 

Kod spomenika u Novom Farkašiću položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a prigodno su se obratili Petar Bajan, umirovljeni stožerni brigadir ispred Udruge ratnih veterana Domovinskog rata Crne mambe i Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi SMŽ, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, zamjenik župana Mihael Jurić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i izaslanik ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara te izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Krunoslav Katičić.

 

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije u Strukovnoj školi u Sisku otovrena je izložba „ŽENA-MAJKA-RATNICA“ te izložba likovnih i literarnih učeničkih radova pristiglih na javni poziv Sisačko-moslavačke županije „Hrvatski branitelji- junaci modernog doba“.

 

„ŽENA-MAJKA-RATNICA“, izložba je fotografija o ženama braniteljicama, bilo da su autorice fotografija ili se nalaze na tim fotografijama. Osim žena koje su bile u djelatnom sastavu Oružanih snaga, na ovoj izložbi nisu zaboravljene ni majke koje su tražile svoje sinove u tadašnjoj JNA, ali ni žene, majke i kćeri koje su prikupljale pomoć za branitelje na prvoj liniji bojišnice.

 

Veliki broj fotografija iz privatnih albuma prikupila je, sada pokojna, Vera Jurčević, tadašnja predsjednica Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak grada Petrinje. Prikupljanje fotografija žena braniteljica nastavila je Katica Gašljević Tomić, sadašnja predsjednica Kluba žena UDVDR Petrinje.

 

Izložba „ŽENA-MAJKA-RATNICA“ je, kroz 80 fotografija, svojevrsna ljudska priča žena sudionica Domovinskog rata kojima treba odati zasluženu počast.

 

Uz izložbu o ženama braniteljicama, večeras je otvorena i izložba likovnih i literarnih učeničkih radova na temu „Hrvatski branitelji- junaci modernog doba“. U javnom pozivu sudjelovali su učenici osnovnih škola iz cijele županije, a zahvalnice za sudjelovanje uručio im je zamjenik župana Mihael Jurić.

 

Obje izložbe zainteresirani mogu pogledati do 4. studenoga 2022. godine.

Foto: SMŽ

najčitanije