Obilježen Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije

imp

Farkašić Branitelji 1

Povodom Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, u srijedu, 18. listopada 2023. godine kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac položeni su vijenci i zapaljene svijeće u počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Program odavanja počasti nastavljen je kod spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana. Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvodio je župan Ivan Celjak.

 

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije nastavljeno je ispred Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije gdje je župan Ivan Celjak istaknuo kako danas s dubokim poštovanjem i zahvalnošću cijela županija slavi svoje branitelje koji su nam omogućili da živimo u miru i slobodi.
“Na današnji dan posebno smo ponosni na hrvatske branitelje, na Domovinski rat i stvaranje naše domovine, jer hrvatski branitelji omogućili su nam slobodu, neovisnost i samostalnost. Omogućili su da se naša djeca vrate na igrališta, da gradimo škole, vrtiće, bolnice, omogućili su nam miran život bez granata, bez ubijanja. Hrvatski branitelji su nam omogućili da danas budemo ljudi, da gradimo našu domovinu i živimo u slobodi i zato hrvatski branitelji – hvala vam za Domovinu!”, rekao je župan Celjak.

 

Ravnatelj Kulturno-povijesnog centra SMŽ Ivica Valent govorio je o počecima otvorene agresije na Republiku Hrvatsku i hrabrom otporu naših branitelja te je podsjetio na teška stradavanja Sisačko-moslavačke županije u Domovinskom ratu.

 

Naš proslavljeni umjetnik Stephan Lupino predao je županu Celjaku još jedan nesebičan poklon za sve braniteljice i branitelje Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o drvenom križu koji je napravljen od 120 godina starog brijesta s područja naše županije, a u obradi drveta sudjelovali su i učenici Strukovne škole Sisak.

 

Učenici OŠ Glina Tara Šantek i Ivano Princ, zajedno sa županom Celjakom, spustili su zastavu Republike Hrvatske s pročelja zgrade Kulturno-povijesnog centra SMŽ u znak zahvalnosti hrvatskim braniteljima u doprinosu stvaranja hrvatske države. Uz branitelje i predstavnike braniteljskih udruga, obilježavanju Dana hrvatskih branitelja SMŽ ispred Kulturno-povijesnog centra prisustvovali su još i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić te glavni inspektor u Ministarstvu obrane general Drago Matanović.

 

 

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatski branitelja održana je kod spomenika u Novom Farkašiću gdje je u spomen na pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske na potezu Farkašić – Vratečko – Slana koja je počela 18. listopada 1991. godine kada je u mjestu Novi Farkašić vođena jedna od presudnih bitaka u Domovinskom ratu.

„Bitka za Novi Farkašić ima puno veće i šire značenje od samog naziva. U ovoj bitci su hrvatski branitelji i mještani, koji su ujedno i hrvatski branitelji, pripadnici druge A brigade, na čelu s Crnim mambama, obranili Novi Farkašić, odbili su napad i protuakcijom su potisnuli srbočetnike i na taj način onemogućili srbočetnicima da se spoje s Jugoslavenskom narodnom armijom u Velikoj Gorici.
Bitka za Novi Farkašić je simbol obrane i stvaranja Sisačko-moslavačke, ali isto tako Zagrebačke županije i našeg glavnog grada Zagreba“, izjavio je župan Celjak te dodao kao su nam hrvatski branitelji osigurali slobodu i višestoljetni san o vlastitoj domovini.

 

 

Kod spomenika su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a prigodno su se obratili pripadnik Crnih mambi Anđelko Vižintin, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Špiro Janović te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije