Obilježavanje 25. obljetnice od genocida u Srebrenici

imp

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska i ove godine organizira obilježavanje 25. obljetnice od genocida u Srebrenici kroz „Sjećanje na genocid-Srebrenica-8372“.
Program obilježavanja 25. obljetnice od genocida u Srebrenici počinje u petak, 10.srpnja u 19 sati „Kod sata“.
„Program će biti koncipiran od čitanja fragmenata dirljivog pisma zarobljenog Srebreničanina svojoj supruzi kao i zarobljenog, kasnije pogubljenog oca svome sinu, a posljednje pismo oca svome sinu je sačuvano u integralnom obliku i pohranjeno u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Prisutni sugrađani će imati priliku po prvi put dobiti „srebrenički cvijet“ kao ukrasni amblem, a koji simbolizira genocid u Srebrenici. Potom će biti održan mimohod sisačkom šetnicom do broda „Biokovo“ odakle će biti spuštene ruže u Kupu za sve nevino ubijene u genocidu u Srebrenici.“, najavljuju organizatori.
Posljednji dio programa bit će održan u dvorištu Holandske kuće gdje će biti projekcija polusatnog dokumentarno-informativnog filma „Srebrenica kroz 25 godina“ u produkciji Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i Al Jazzera Balkans.

25. obljetnica genocida u Srebrenici

najčitanije