O pravilnom korištenju sigurnosnog pojasa u vozilu uz simulator sudara vozila

nn

Policijski službenici Postaje prometne policije Sisak s djelatnicima HAK-a i Autokluba Sisak, danas su ispred „Kazališta 21“, za polaznike srednjih škola s područja grada Siska, održali preventivno-edukativni program „KLIK“ – navika odgovornog ponašanja.

Navedena aktivnost je preventivnog karaktera i cilj joj je educirati srednjoškolce o pravilnom korištenju sigurnosnog pojasa u vozilu. Sve je bilo popraćeno simulatorom sudara vozila, kojim su bile prezentirane prednosti korištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, ali i negativne strane njegovog nekorištenja.

Naime, jedno od istraživanja Hrvatskog autokluba pokazalo je kako više od polovice vozača i putnika u vozilima u našim gradovima nažalost ne koristi sigurnosni pojas, čime krše propise ali i ugrožavaju svoju sigurnost. Ne čudi stoga što u 2011. više od 40% poginulih vozača i putnika u osobnim vozilima u našoj zemlji – nije koristilo sigurnosni pojas.
Vozači, naime, često razmišljaju kako su sigurnosni pojasevi nepotrebni ili neudobni, a nisu svjesni kako je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći deset puta veća ako se ne koristi sigurnosni pojas te da prometna nesreća pri brzini vozila od samo 30 km/h može biti smrtonosna ako se ne koristi sigurnosni pojas jer se pri tim brzinama nerijetko ne aktiviraju zračni jastuci.

Program će se održati i sutra od 13 do 16 sati, također ispred „Kazališta 21“.

photo: ilustracija

najčitanije