Novom školskom godinom počinje akcija „Poštujte naše znakove“

mradenovic

Početak nove školske godine za PU sisačko-moslavačku znači i početak provođenja preventivne akcije „Poštujte naše znakove“. Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.

”Pozivamo vozače da se uključe u akciju, da na prilazima školama smanje brzinu, povećaju opreznost i da, ako vide prvašiće koji se uče putu u školu, da ih propuste i olakšaju svakodnevno sudjelovanje u prometu,”kaže Mario Tkalčić iz Postaje prometne policije Sisak.

Tijekom prošle 2018. godine na prometnicama ove Policijske uprave evidentirano je 1465  prometnih nesreća, od kojih je 18  nesreća s poginulim osobama. S ozlijeđenim osobama evidentirano je 415 nesreća u kojima je 123 osoba teško, a 517 lakše ozlijeđeno. U 1032 prometne nesreće nastala je samo materijalna šteta.

Prošle godine na prometnicama naše županije u prometnim je nesrećama sudjelovalo 194 djece (2017. godine – 167) u dobi do 14 godina, pri čemu je devetero djece teško ozlijeđeno (2017. godine – 6), a 32 lakše (2017. godine – 33). Najveći broj djece u prometnim nesrećama su bili putnici, i to njih 180, zatim u svojstvu vozača jedno dijete, dok je u svojstvu pješaka bilo njih 13.

U prvom polugodištu ove godine u prometnim nesrećama je sudjelovalo 62 djece (2018. godine – 75), pri čemu je dvoje djece smrtno stradalo, 16 lakše ozlijeđeno, dok teško ozlijeđenih nije bilo.

U sklopu provođenja ove akcije, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, policijski službenici će na područjima svih policijskih postaja održati kraća edukativna predavanja učenicima prvih razreda osnovnih škola te ih tom prilikom upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju gdje se nalaze semafori, vožnja u automobilu, kretanje nogostupom, vožnja biciklom i sl.).

Policijski službenici bit će i na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda na kojima će roditeljima u kratkim izlaganjima izložiti nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Naglasak će biti na adekvatnom smještaju djece u vozilu te korištenju sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje.

S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za promet te poduzeća nadležnih za održavanje prometnica, policijski službenici su već izvršili obilazak i pregled prometnica u zonama škola, pri čemu je utvrđeno stanje samih prometnica i prometne signalizacije te je glede uočenih nedostataka odgovornima naloženo njihovo otklanjanje.

Tijekom mjeseca rujna, svakog dana, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će pokrivati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola radi što sigurnijeg i nesmetanog dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Tijekom trajanja ove akcije, odnosno tijekom rujna, policija će zasebno te u suradnji s inspektorima cestovnog prometa vršiti i pojačani nadzor autobusa koji prevoze školsku djecu. Kontrolirati će se tehnička ispravnost vozila, ali i udovoljavanje i poštivanje svih ostalih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, naročito onih koje se odnose na ispunjavanje uvjeta za autobuse kojima se prevoze djeca.

Savjeti roditeljima i vozačima:

– Krenuti na vrijeme u školu.
– Nastojite dijete voditi pješice u školu jer će ono jednom morati i samo ići u ili iz škole.
– Idite najsigurnijim, a ne najkraćim putem do škole.
– S djetetom nikad ne pretrčavajte cestu, ako je ikako moguće koristite pješački prijelaz.
– Pokažite djetetu pravilan prelazak preko kolnika: stani, pogledaj lijevo, desno, pa ponovo lijevo jer je u međuvremenu s lijeve strane moglo naići vozilo (u većini slučajeva kada prelazimo cestu vozilo  nam dolazi s lijeve strane,  bez obzira na tijek prometa).
– Prilikom prelaska preko semaforiziranog raskrižja upozorite ih na značenje pojedinog svjetla na pješačkom semaforu  (crveno zabranjen prolazak, zeleno dozvoljen).
– Roditelji! Upozorite djecu da ona nemaju isključivu prednost prolaska preko kolnika na obilježenom pješačkom prijelazu! Djeca se moraju prije stupanja na pješački prijelaz uvjeriti da će se vozilo moći zaustaviti kako ih ne bi pogazilo (udarilo). Najbolje je sačekati da vozilo stane pa tek onda prijeći kolnik. Također je potrebno jako povećati oprez prilikom prelaska preko kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza!
– Upozorite dijete na opasna mjesta, ima ih na čak i na nogostupu  ( ulazi i izlazi iz garaža, dvorišta i sl.). Također, naučite dijete da se ne kreće uz rub nogostupa!
– Djeca-pješaci su uočljiviji ako koriste reflektirajuće tvari (školske torbe, odjeća, obuća).
– Prijevoz djece vozilima prilagodite zakonskim uvjetima (sjedalice, pojas…).

Odrasli, kao vozači, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelji, svojim primjerom i prometnim odgojem djeteta, možete znatno pridonijeti sigurnosti djece u prometu.

najčitanije