Novi RTG uređaj u sisačkoj bolnici

Sisačka bolnica na raspolaganju ima potpuno novi, mobilni RTG uređaj. Riječ je o uređaju najmodernije tehnologije koji osigurava kvalitetnu dijagnostiku za pacijente. Bolnica je do sada imala stari mobilni uređaj koji se u jeku koronavirusa i pokvario. Nakon toga, tražila se pomoć Ministarstva zdravstva kako bi se posudio drugi mobilni uređaj. Posudba ipak nije trajno rješenje, tako da je županija inicirala nabavku vlastitog novog RTG-a

 

„Nažalost, imali smo u Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” stari mobilni RTG uređaj koji je bio star više od 20 godina i koji se često kvario. Taj uređaj pokvario se i u jeku pandemije korona virusa i tada smo tražili pomoć Ministarstva zdravstva u smislu osiguranja zamjenskog mobilnog RTG uređaja. Međutim, nismo bili zadovoljni samo posudbom uređaja već smo tražili da se Općoj bolnici ‘Dr. Ivo Pedišić’ osiguraju sredstva za nabavu vlastitog mobilnog RTG uređaja, što smo na kraju i ostvarili“, rekao je župan Celjak.

 

RTG uređaj je vrijedan 750 000 kuna. Ovaj sofisticirani uređaj najnovije tehnologije poboljšati  će kvalitetu liječenja bolesnika, ubrzati radiološke pretrage te smanjiti nepotrebno kretanje bolesnika, osobito kada se radi o covid pozitivnim pacijentima.

 

„Ovaj digitalni uređaj za rendgensku radiografiju omogućuje slikanje velikog broja pacijenta u vrlo kratkom roku, a slika je radiologu vidljiva u roku od nekoliko minuta. Velika prednost je i to što ne moramo miješati pacijente oboljele od COVID-19 i pacijente koji dolaze na redovne radiološke preglede, jer događalo se da smo morali zatvarati Odjel za radiologiju i tamo dovoditi pacijente koji su oboljeli od COVID-a 19. Nakon toga morali smo dezinficirati Odjel – cijela bi procedura trajala gotovo 90 minuta, a 90 minuta u radiološkoj dijagnostici je jako, doista jako puno. U tom periodu nismo mogli slikati niti hitne pacijente niti bolničke pacijente“ pojašnjava dr. Dejan Čanak, voditelj radiologije.

 

Zahvaljujući na novom mobilnom RTG-u, Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice „Dr.Ivo Pedišić“ Sisak, ukazao je na koristi koje će od ovog novog sofisticiranog rendgena imati pacijenti, ali i bolnički radiolozi: „Ovo je jedan veliki poklon – mobilni RTG uređaj koji će značajno poboljšati kvalitetu liječenja radioloških bolesnika, ubrzati radiološke pretrage i na taj način smanjiti nepotrebno kretanje bolesnika, ali isto tako omogućiti puno lakši rad radiolozima, našim inženjerima i našim liječnicima“, rekao je među ostalim Dujmenović.

najčitanije