Novi mamograf u sisačkoj bolnici!

ibb

Opća bolnica dr. Ivo Pedišić Sisak dobila je novi mamograf – doznajemo od voditelja Odjela za radiologiju dr. Dejana Čanka:
”Nakon 18 godina uspjeli smo se izboriti za novi, i to digitalni mamograf, uređaj vrhunske kvalitete i prvi u županiji takve vrste koji će omogućiti ženama s područja naše županije, a nadamo se i šire, puno kvalitetniu dijagnostiku bolesti dojke. Dakle, riječ je o uređaju za slikovno prikazivanje dojki koji je, praktički, kvalitetom na razini uređaja ne samo vrhunskih klinika u Hrvatskoj nego i u Europi, a usudio bih se reći – i u svijetu”, kaže dr. Čanak, koji je i pokrenuo inicijativu nabave ovog uređaja te, uz potporu uprave Bolnice, uspio osigurati nabavu novog mamografa iz decentraliziranih sredstava, vrijednog više od milijun kuna.

Zanimljivo je da se dolazak novog dijagnostičkog uređaja poklopio upravo s listopadom – Mjesecom borbe protiv raka dojke:
”Evo, to se zapravo poklopilo sasvim slučajno, budući da je procedura oko nabave uređaja trajala više od pola godine, ali svakako se lijepo poklopilo i s Mjesecom borbe protiv raka dojke i Tjednom ružičaste vrpce. Mi smo bolnica koja je vrlo senzibilizirana prema ženama oboljelima od karcinoma dojke, odrađujemo i nacionalni program prevencije u okviru kojeg se tijekom jednog mjeseca obavi preko 300 pregleda, a uz to odrađujemo svaki dan 5 do 10 mamografskih pregleda koji su ili dijagnostički ili kontrolni ili preventivni”, napominje dr. Čanak.

A dobra vijest sa sisačkog Odjela za radiologiju je i činjenica da liste čekanja u pravilu nema: ”Što se tiče mamografije, u sisačkoj se bolnici na pregled i do sada vrlo kratko čekalo, u usporedbi s ostalim bolnicama i kliničkim bolničkim centrima. Ovaj uređaj je još brži i može odraditi više pregleda. Naš jedini problem je što nema dovoljno liječnika i što nam odlaze radiolozi. Nas nekoliko koji smo ostali ovdje odrađujemo ogroman posao”.

Pa obzirom na novi mamograf, na minimalno čekanje pregleda u sisačkoj bolnici te u skladu s temom mjeseca, ne postoji niti jedan razlog za neodlazak na mamografiju – temeljni dijagnostički pregled koji ženama može spasiti život, napominje dr. Čanak: ”Sve žene starije od 40 godina pozivamo da se jave na mamografski pregled. Vrijeme čekanja je i do sada bilo vrlo kratko, a od sada će biti još kraće obzirom na novi uređaj. Potrebno je kontrolirati se, potrebno je imati tu takozvanu inicijalnu mamografiju koja je učinjena nakon 40. godine, i kada ne postoji nikakav problem u dojkama. A onda se taj mamografski pregled dopuni i ultrazvučnim pregledom. Sve žene koje su liječene od karcinoma dojke kod nas imaju prioritet, znači, na mamografski pregled se primaju istog dana kada se jave, a na ultrazvučni pregled dolaze u roku 7 do 10 dana, što mislim da je vrijeme čekanja među najkraćima u Hrvatskoj”.

IMG-20181018-WA0001 IMG-20181018-WA0000

najčitanije