Nova sterilizacija u sisačkoj bolnici

st

Sterilizacija je veliki problem sisačke bolnice, koji bi trebao biti eliminiran otvaranjem novog takvog odjela. Obaveza svake bolničke ustanove je uspostava, konstantna kontrola i revizija sustava kvalitete u procesu sterilizacije materijala, kroz izradu operativnih procedura vezanih za rad u sterilizaciji i sa sterilnim materijalom, a sve u cilju kliničke učinkovitosti i osiguranja kvalitete sterilizacije i sustava sigurnosti.
‘U sterilizaciji se vrši priprema svih kirurških instrumenata, odjeće, obuće i ostalog operacijskog materijala. U zadnje vrijeme stara je sterilizacija zbog dotrajalosti često bila izvan funkcija pa smo tražili druga rješenja. Sad više neće biti zastoja’, rekao je Tomislav Dujmenović, ravnatelj OB dr. Ivo Pedišić Sisak.
Osiguravanje automatiziranih procesa čišćenja, dezinfekcije i sterilizacije kirurških instrumenata i ostalog materijala osnova je za usaglašavanje sa propisanim standardima i normama, a praćenje kvalitete standardiziranih procesa čišćenja, dezinfekcije i sterilizacije materijala osigurano je praćenjem pomoću indikatora koji djeluju na tri razine; kemijskoj, biološkoj i kontroli fizikalnih parametara za procese čišćenja, dezinfekcije i sterilizacije materijala.
U novoopremljenom Odjelu sterilizacije instalirani su novi dekomati – uređaji za pranje i toplinsku dezinfekciju instrumenata i ostalog materijala. Također su instalirani novi autoklavi – aparati za parnu sterilizaciju. Rad novih autoklava u potpunosti je automatiziran i podržavan sa strane posebnog softvera (BELIMED V17-834), kapaciteta su 8 sterililizacijskih jedinica i programirani su za cijeli niz sterilizacijskih programa (BDS test, LEAK test, odnosno test propusnosti, program za sterilizaciju na 121 o i 134 o).
Autoklavi su povezani s računalima u kojim se ujedno pohranjuje i digitalna arhiva dijagrama sterilizacijskih procesa.

najčitanije