Norveški Statkraft gradit će sunčanu elektranu snage 13 megavata u Topuskom

imp

Solarna Elektrana 141114 Tw1024

Najveći europski proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora energije, norveški Statkraft, sagradit će sunčanu elektranu (SE) snage 13 megavata u općini Topusko u Sisačko-moslavačkoj županiji, piše Jutarnji list.

 

„U ranim fazama smo razvojnog procesa za SE Topusko, što znači da prolazimo niz koraka vezanih uz dozvole te da se pripremamo za energetsko odobrenje kao glavni korak“, ističu u Statkraftu, a donosi Jutarnji. Prema njihovoj procjeni, solarna elektrana u Topuskom mogla bi proraditi za dvije do četiri godine. Jedna je to od najvećih investicija u domaće solare. U ovome trenutku, poručeno je Juternjem, norveški gigant nije u mogućnosti iznijeti iznos investicije u Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

Nakon što je 2021. osnovao tvrtku kćer u Hrvatskoj, Statkraft nije izlazio s konkretnim planovima na našem tržištu.

 

„Osnovali smo hrvatsku podružnicu jer planiramo razvijati projekte u području vjetroelektrana i solarnih elektrana budući da vjerujemo kako Hrvatska u obnovljivim izvorima energije ima izuzetan potencijal rasta. Trenutačno imamo nekoliko projekata u razvojnoj fazi u Hrvatskoj. U ostalim projektima koje trenutačno planiramo smo, slično kao kod SE Topusko, u ranim fazama planiranja i razvoja projekta.“, navode u Statkraftu koji je u Norveškoj, Skandinaviji, SAD-u i na drugim tržištima u 2021., kao Statkraft AS Group, uprihodio sedam milijardi i 327 milijuna eura, uz dobit od milijardu i 600 milijuna eura.

 

Imovina Statkrafta, koji je u pretežnom vlasništvu norveške države, procjenjuje se na 30 milijardi eura, instalirani kapaciteti za proizvodnju iznose 19.528 megavata, a godišnja proizvodnja 66,9 teravatsati električne energije.

 

 

Foto – https://www.ekapija.com/news/3004913/solarna-elektrana-isplati-se-za-sest-sedam-godina-ili-ranije-kompanija-noleko

 

najčitanije