Nautičar unutarnje plovidbe je još uvijek deficitarno zanimanje

nn

Jedno od izrazito deficitarnih zanimanja je i nautičar unutarnje plovidbe, program koji se provodi u Strukovnoj školi Sisak.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano od 2008. godine provodi stipendiranje učenika ove škole za ovo deficitarno zanimanje. Učenici primaju stipendiju u mjesečnom iznosu od 800 kuna, uz uvjet da program završavaju bez ponavljanja godine. Koliko ta sredstva znače učenicima i roditeljima, najbolje govore rezultati školovanja.
“2009. smo krenuli s upisom nautičara prve generacije i tad nam se priključilo Ministarstvo mora s idejom da učenici dobivaju stipendije. Te stipendije su se kroz godine pokazale iznimno važne za školovanje te djece, kako materijalno, tako i poticajno. Dakle moram naglasiti da učenici kad primaju stipendiju drugačije razmišljaju o svom zanimanju i o tome kako ga što uspješnije završiti”, rekao je Ivica Beloglavec, ravnatelj Obrtničke škole Sisak. Cjelokupne troškove solemnizacije ugovora, odnosno ovjere kod javnog bilježnika pokrila je Sisačko-moslavačka županija.
“Mi i kao politika i kao gospodarstvo moramo voditi računa da pokušamo školovati mlade ljude za ona zanimanja koja su potrebna današnjem gospodarstvu i današnjem društvu. To je svakako bitno pa se i mi kao županija priključujemo ideji da stipendiramo učenike srednjih škola i studente te pomažemo roditeljima, pogotovo onima koji imaju materijalne teškoće, da jednostavnije školuju svoju djecu”, rekao je župan Ivo Žinić.
Da je stipendiranje 7 učenika Strukovne škole Sisak koji se školuju za zanimanje nautičar unutarnje plovidbe vrlo važna stvar za sisačko gospodarstvo potvrdio je i dogradonačelnik Marko Krička.
“Puna podrška ovom projektu i ovim stipendijama jer ja ovo vidim i Grad ovo vidi kao nastojanje da se revitalizira plovnost na rijekama koje su, kako je rekao župan, nekad uvelike obogaćivale i gospodarski ovaj grad i županiju ali i cijelu Hrvatsku, tako da se nadam da je ovo jedan od koraka gdje ćemo danas-sutra vratiti veći broj brodova i posla kad je u pitanju rijeka Sava, ali i rijeka Kupa”, rekao je Krička.

najčitanije