Natjecanje Euroscola u Sisku

imp

261020211635283558.jpeg

Srednjoškolci iz šest škola Sisačko-moslavačke županije pokazat će svoje znanje o Europskoj uniji i natjecati se u petak 30. siječnja u Sisku za put u Europski parlament u Strasbourg. Natjecanje, koje organizira Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, počinje u 10:30 u Galeriji Sv. Kvirin Kulturnog doma, a sudjelovat će učenici sljedećih škola: Tehnička škola Kutina, Srednja škola Topusko, Srednja škola Tina Ujevića Kutina, Srednja škola Novska, Ekonomska škola Sisak i Gimnazija Sisak.
Što su naučili u dvotjednim pripremama, učenici će pokazati pred žirijem koji će učeničke timove ocjenjivati prema znanju, uvjerljivosti izlaganja, kreativnosti, timskome radu i sposobnosti komuniciranja na stranom jeziku. Članovi žirija su: Violeta Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj; Darjan Vlahov, zamjenik pročelnika za obrazovanje Sisačko-moslavačke županije; Karmen Valenta, urednica Radija Quirinus; te Davor Vuga, koordinator Volonterskog centra Sisak.
U selekcijskom prednatjecanju programa Euroscola Europskog parlamenta, škole će predstavljati šest timova od po pet učenika. Predstavnici timova izvlačit će te izložiti jednu od šest tema koje se tiču Europske unije, Europskog parlamenta, Hrvatske, Jugoistočne Europe, razvoja ili mladih. Učenički timovi sučeljavat će se u dvjema skupinama, a nakon toga uslijedit će pitanja žirija.
Najuspješniji timovi iz škola predstavljat će Republiku Hrvatsku na natjecanju Euroscola u Strasbourgu u prvome dijelu 2015. godine. Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima te na jedan dan postaju europski zastupnici.
Poziv školama na prednatjecanje:
http://www.europarl.hr/resource/static/files/euroscola.poziv.5.1.2015.pdf
O Euroscoli na stranicama Europskog parlamenta:
http://www.europarl.europa.eu/euroscola/en/root.html

najčitanije