Nastavlja se projekt muzealizacije u Petrinji

imp

Turistička zajednica nastavlja s provođenjem projekta muzealizacije, odnosno interpretacije kulturno povijesnih znamenitosti Grada Petrinje koji je započet 2016. Godine. Projekt ‘Muzealizacija grada Petrinje’ podrazumijeva koncept muzeološke interpretacije kulturno-povijesne baštine i njihovu interpretaciju in situ s ciljem upoznavanja domaćih stanovnika i gostiju s bogatim nasljeđem Grada Petrinje. Na taj su način domaćem stanovništvu i gostima do sad je približena petrinjska Šetnica i neke od starih petrinjskih kuća, a sada svoje interpretacijske ploče dobivaju i ostale građevine zaštićene kao kulturna dobra.
Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje kazala je kako je do sada izrađeno 54 interpretacijske ploče koje se postavljaju na pročelja zgrada u sklopu kulturno-povijesne cjeline u Petrinji. „Na njima stoje priče o povijesti građevine i o povijesnim osobama i ličnostima koje su tu živjele i djelovale, te o osobama koje su se bavile umjetnošću i ostavile traga u kulturnom stvaralaštvu grada petrinje. Cilj nam je i dalje provoditi ovaj projekt budući da smo u tijeku kontinuiranog istraživanja bogate povijesti. Želja nam je da što više interpretiramo bogatu povijest Grada Petrinje.“- rekla je Držaj te dodala kako na isti način planiraju interpretirati i spomenike na području Petrinje.

petrinja muzealizacija 4 petrinja muzealizacija 3 petrinja muzealizacija 2
Idejno rješenje ovih interpretacijskih ploča izradio petrinjski akademski slikar Davor Žilić. Na pločama se nalazi tekst na hrvatskom i engleskom jeziku sa QR kodom koji povezuje s mrežnom stranicom TZ Grada Petrinje gdje se o građevini može pronaći više informacija.
U nastavku projekta prva zgrada koja je dobila svoju interpretacijsku ploču jest „Uglovnica“, a postavljanje ploče obišao je i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji je izrazio zadovoljstvo što se projekt nastavlja.
„Veselimo se svakoj obnovljenoj zgradi koja pokazuje baštinu i tradicionalnu vrijednost Petrinje, što je kroz povijest bila i kako se gradila. Znamo da se dosta toga devastiralo i veseli nas kad jedna nova zgrada dobije interpretacijsku priču koja pokazuje tu vrijednost. Svaka ova ploča ima svoju priču ispričanu kroz povijest što daje trajnu vrijednost Gradu Petrinji i kad danas-sutra postanemo prava ponuda turističke destinacije onda će te vrijednosti doći do izražaja.“

Foto – Rad za naš grad

najčitanije