Nastavak sjednice Županijske skupštine obilježio sukob predsjednika Skupštine i župana

st

Nastavak 9. sjednice Skupštine Sisačko-moslavačke županije, započete još 22.prosinca, donio je neke odluke važne za funkcioniranje županijske uprave u sljedećoj 2015.godini, a koje su vijećnici donijeli uglavnom jednoglasno.
U nastavku sjednice Skupštine Sisačko-moslavačke županije vijećnici su, uglavnom jednoglasno, donijeli odluke važne za funkcioniranje županijske uprave u sljedećoj, 2015. godini. Prihvaćen je prijedlog Operativnog plana poticanja malog gospodarstva, turizma i energetske učinkovitosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, u ukupnoj vrijednosti od gotovo 9,5 milijuna kuna.
Također, prihvaćeni su prijedlozi programa za 2015. godinu u kulturi, školstvu, sufinanciranju predškolskog odgoja, zdravstvu, socijalnoj skrbi i sportu.
Sjednicu je obilježio i sukob predsjednika Županijske skupštine Željka Solde i župana Ive Žinića oko razrješenja i imenovanja članova upravnog vijeća Županijske uprave za ceste.
‘Župan je na sam Badnjak razriješio Upravno vijeće Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije, i to protivno Zakonu o cestama. Župan krši zakon i zadire u rad Skupštine, u čijoj je ovo nadležnosti. Također, novi stari član uprave je Emil Franjević, jedan od bivših savjetnika Marine Lovrić Merzel. Pozivam USKOK i DORH da ispitaju radi li se možda o političkoj trgovini ili korupciji’, rekao je Soldo.
Po završetku sjednice, župan Ivo Žinić sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare.
‘Neke su točke skinute s dnevnog reda, tražimo još neke konzultacije. Gospodin Mijo Lovreković dao je primjedbu da u odborima nisu jednakopravno zastupljeni određeni vijećnici pa smo tu točku skinuli. Također, skinuta je i točka o programu i planu Županijske uprave za ceste za 2015. godinu. Kao župan, donio sam odluku o imenovanju novog upravnog vijeća. Ovaj plan i program smo skinuli kako bi novo upravno vijeće donijelo odluku o njemu i onda uputilo na razmatranje županijskoj skupštini’, rekao je župan Žinić, te izrekao primjedbu na rad predsjednika Županijske skupštine.
‘Danas je bilo vidljivo da predsjednik skupštine u pojedinim trenutcima ne vodi skupštinu kako svi očekujemo. U prekidu sjednice je predsjednik skupštine iznio čitav niz netočnosti pri čemu se pokušava dovesti u pitanje i vjerodostojnost župana, pročelnika, suradnika i svih koji su danas bili ovdje, kako je povlačenje ove točke silovanje demokracije, što nije točno. Točka je povučena u skladu s poslovnikom i statutom’, rekao je Žinić.

najčitanije