Naši vatrogasci na dislokaciju na Dugi otok i Brač

imp

Vatrogasci 2

Ljetni mjeseci i visoke temperature znače i veću mogućnost požara pogotovo u priobalju. Svake godine provodi se praksa odlaska vatrogasaca s kontinenta u ispomoć kolegama vatrogascima na priobalje i otoke.

 

Svake godine u tome sudjeluju i naši vatrogasci. Niti ove godine, kaže nam Marijo Paluh, Županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, neće izostati naša pomoć.
„I ove godine Vatrogasna zajednica Sisačko – moslavačke županije daje redovnu dislokaciju na Dugi otok, mjesto Božava. Na dislokaciji koja je počela 29.06. imamo ukupno 5 vatrogasaca i 3 vozila u smjenama od po 15 dana. Smjene se popunjavaju pripadnicima javnih vatrogasnih postrojbi (Sisak, Kutina, Petrinja) te iz ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz županijske Vatrogasne zajednice. Trenutno je na otoku druga smjena, a tijekom boravka prve smjene nije bilo intervencija.
Od 27.7. na dislokaciju na otok Brač ići će i dvije vatrogaskinje iz DVD Popovača i DVD Kinjačka koje će također biti 15 dana u DVD-u Supetar sa ostalim kolegicama iz kontinentalnog djela.“, rekao nam je Paluh.

 

U pripravnosti za izvanrednu dislokaciju, dodaje Paluh, u slučaju velikog požara imamo predviđen i jedan modul od 20-tak vatrogasaca sa vozilima koji će u slučaju potrebe i po zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika biti upućeni na ispomoć u priobalje.

 

Svrha planske dislokacije dopunskih vatrogasnih snaga i tehnike je izravno i brzo pružanje ispomoći vatrogasnim postrojbama priobalnog područja u gašenju i sprečavanju širenja požara otvorenog prostora, ali i u spašavanju ljudi, imovine i okoliša tijekom ljetne požarne sezone.

 

Dislokacije se provode u smjenama svakih 15 dana, a vatrogasac može biti dislociran najduže do 30 dana.

 

Uz postojeće stalne dislokacije: na Brijunima, Ugljanu, Dugom otoku, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu, Oklaju, Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima, ove godine uvedene su i neke nove i to u Biševu, Zadru, Zatonu, Primoštenu i u Supetru na Braču gdje će biti dislokacija samo s kolegicama vatrogaskinjama.

najčitanije