Naša županija jedina u minusu po broju stranih investicija!

nn

“Nažalost, kad govorimo o našoj županiji i o gospodarstvu, slika se nije bitno promjenila i ono što je stalno zabrinjavajuće je da od naših 37.500 zaposlenih imamo 46.500 umirovljenika i taj odnos da na jednog umirovljenika dolazi 0,80 zaposlenih se nije nimalo popravio”, jedan je od zaključaka koje je predsjednik Županijske komore Sisak, Boris Mesarić, rekao o stanju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije na jučer održanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore.
Ni ostali podaci nisu bolji, pa je tako broj nezaposlenih u županiji u ovom trenutku 17.500 stanovnika i iako je on zapravo manji nego proteklih godina, to nažalost nije rezultat povećane zaposlenosti, već odlaska u mirovinu direktno s burze ili pak odljev mladih ljudi u inozemstvo.
Dobra vijest je da je devizni suficit ostvaren i u prvih sedam mjeseci ove godine, ali nije dobro da je u ovom vremenskom razdoblju izvoz smanjen više od 20% u usporedbi s prvih sedam mjeseci prošle godine – rekao je Mesarić.
Najveći problem su ipak, ističe Mesarić, strana ulaganja.
“Saldo stranih ulaganja u našu županiju od 1993. do 2016., za prva tri mjeseca, iznosi -14.6 milijuna eura i jedina smo županija u Republici Hrvatskoj koja nema priljev, već odljev stranog kapitala”, istaknuo je Mesarić, vodeći se analizom i podacima Hrvatske narodne banke. Razlozi ovakvih problema su prema njegovom mišljenju višestruki – najmanje se ulaže u proizvodnju, odnosno strani investitori zbog stalnih promjena zakonskih propisa ne vide ovdje svoje mjesto, a problem je i što nam nedostaje kvalificirana radna snaga za proizvodne djelatnosti.
Županijska gospodarska komora dakako ima plan i program rada koji već standardno uključuje sajmove i edukacije, a radi se i na tome da Komora dobije trgovački registar što bi uvelike pomoglo našim gospodarstvenicima. Uz to, Komora je izradila i strategiju razvoja do 2020. godine koja će biti prezentirana na skupšitini Hrvatske gospodarske komore idući tjedan.

najčitanije