Nakon više od 20 godina vlak do Splita opet ide preko Siska

imp

Smz Image 2023 07 02 11 45 56 383

Nakon dugo godina Siščani će ovog ljeta, tijekom srpnja i kolovoza, ponovo moći vlakom izravno do Splita.
Riječ je o noćnom brzom vlaku, koji će do 3. rujna prometovati na relaciji Vukovar/Vinkovci – Sisak – Zagreb – Šibenik/Split.

 

Vlak su sinoć u Sisku, uz nekoliko prvih putnika, dočekali sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

 

 

Nekoliko desetljeća smo čekali ovakav vlak, rekao je župan Celjak, dodajući kako je ovo prva linija vlaka nakon niza godina koja će stanovnicima Sisačko-moslavačke županije osigurati svakodnevnu izravnu liniju prema jadranskoj obali, odnosno prema gradu Splitu.
U Sisačko-moslavačkoj županiji osjećamo stalnu prisutnost Vlade Republike Hrvatske putem brojnih projekata, a jedan od projekata je i ovaj koji se provodi putem HŽ Putničkog prijevoza. Nekoliko desetljeća smo čekali ovakav vlak i zadovoljstvo nam je da vlak koji povezuje Vukovar i Split ide preko Siska i da će svim stanovnicima s potresom pogođenog područja biti omogućeno putovanje izravnom linijom Sisak-Split.“, rekao je župan.

 

Vlakovi u svojem sastavu imaju vagone za sjedenje, vagone s ležajima, vagone za spavanje i vagon-restoran, a putnicima je omogućen i prijevoz bicikala. Osim u Sisku, unutar Sisačko- moslavačke županije vlak staje na željezničkim postajama u Novskoj i Sunji.

 

 

 

Stanovnici potresom pogođenog područja, djeca i učenici putuju besplatno

 

 

Liniju noćnog sezonskog vlaka koji povezuje Vukovar, Vinkovce, Sisak, Zagreb, Šibenik i Split osigurao je HŽ Putnički prijevoz, a vlakovi će svakodnevno prometovati od 1. srpnja do 3. rujna 2023. godine.
„Na ovaj način povezujemo cijelu kontinentalnu Hrvatsku i posebno Sisačko-moslavačku županiju s gradom Splitom. U suradnji s Vladom RH osigurali smo besplatan prijevoz za sve stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije, stoga pozivam sve da koriste ovaj prijevoz što je više moguće.“, rekao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

 

Naime, stanovnicima pogođenim potresom na području Sisačko- moslavačke županije, odnosno stanovnicima s područja gradova Petrinja, Glina, Sisak i Hrvatska Kostajnica te općina Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica i Martinska Ves, omogućen je besplatan prijevoz na svim relacijama unutar Hrvatske, pa tako i za ovo putovanje do važnih obalnih destinacija.

 

Za vožnju ovim vlakom obvezna je rezervacija mjesta u iznosu od 1.06 EUR.

 

Pravo na besplatan prijevoz također ostvaruju djeca i učenici u sklopu pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske, a redovni studenti putuju po jedinstvenoj cijeni.

 

Zadovoljstvo povezivanjem Slavonije i Dalmacije iskazao je i državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, ujedno najavljujući nova ulaganja u razvoj željezničkog prometa: „Posebna nam je intencija u narednom razdoblju povećati broj putnika, sigurnost na željezničkim prugama nabavkom novih vlakova i izgradnjom infrastrukture“.

 

Sezonski vlak kreće iz Vukovara u 16:49, u Sisak stiže u 21:05, a u Split u 6:56. Na povratku, iz Splita kreće u 20:59, u Sisku je u 6:58, a Vukovaru u 11:06. Putovanje u jednom smjeru traje oko 14 sati.

 

Podsjetimo kako je Sisak sa Splitom ranije bio povezan s dva brza vlaka, koji su vozili Unskom prugom. No nakon Domovinskog rata te su linije ukinute.

 

Foto – SMŽ

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije