Najteža situacija i dalje na području Hrvatske Kostajnice

imp

Vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice u stagnaciji i trenutno iznosi 482 cm.

 

Iza mještana je nemirna noć, a zapovjednik DVD-a Hrvatska Kostajnica Petar Prpić za Media servis je izvijestio o trenutnom stanju na terenu.
‘‘Svi smo zajedničkim naporima uspjeli obraniti Hrvatsku Kostajnicu, intenzivno smo branili kuću po kuću i trenutno vidimo da vodostaj lagano opada što nam je jako dobar znak. Nadamo se da nećemo imati nikakvih problem. I dalje ostajemo na terenu i dalje radimo. Trenutno se na nekoliko lokacija vrši ispumpavanje vode kako bi nivo Une u samom gradu i oko kuća bio na nekakvoj prihvatljivoj razini‘‘, rekao je Prpić dodajući da se o razmjerima štete još ne može pričati, te će se ona utvrditi tek nakon povlačenja vode i obilaska svih objekata.

 

Povećan broj vatrogasnih intervencija uslijed kišnih oborina i podizanja vodostaja rijeka bilježi se u nekoliko županija, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.
Najteža je situacija na području Sisačko-moslavačke županije, posebno na području Hrvatske Kostajnice zbog podizanja vodostaja rijeke Une, gdje je ukupno angažirano oko 250 vatrogasaca sa 80 vozila, a u posljednja 24 sata odrađeno je 48 tehničkih intervencija.

 

Većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i bunara te o postavljanju vreća s pijeskom radi izrade nasipa. Vatrogasci su ujedno izvlačili vozila iz vode, uklanjali stabla s prometnica i električnih stupova te radili izvide radi praćenja vodostaja rijeka.

 

Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije rekao je da se situacija smiruje te da na području Hrvatske Kostajnice dežuraju samo domicilne vatrogasne snage, a za petrinjsko područje 30-ak vatrogasaca s pripadnicima Hrvatske vojske radi pripremne radnje za izradu zečjih nasipa. „Dislocirane vatrogasne snage napustile su područje, a ja im ovim putem upućujem veliku zahvalu jer je njihova oprema uvelike pomogla da se situacija zadrži pod kontrolom“, kazao je Paluh.

 

 

Foto – Daniel Pavlić

 

najčitanije