Najpovoljnija ponuda za izgradnju središnjeg paviljona daleko od procjene

st

Izgradnja dnevne bolnice i hitnog objedinjenog bolničkog prijema nailazi na nove probleme. Ponuda izbrana na prošlom, poništenom natječaju, iznosila je oko 92 milijuna kuna, a na novi natječaj, koji radove smanjenog obujma procjenjuje na oko 74 milijuna kuna, najpovoljnija ponuda iznosi oko 106 milijuna, čak 33 više od procjene. Razlog je, kaže župan Ivo Žinić, poskupljenje matrijala i radova.
‘U zadnje vrijeme su porasle cijene radova i materijala u graditeljstvu, svi natječaji u zadnje vrijeme premašuju planske vrijednosti. Ubuduće bi mogli zbog toga imati puno problema. Nažalost, u Hrvatskoj gotovo da nemamo kvalitetnu građevinsku tvrtku koja bi se bavila ovakvim velikim projektima’ rekao je Žinić.
Postoje, nastavlja župan, dvije varijante – poništiti natječaj i krenuti ispočetka u proceduru ili s najpovoljnijim izvođačem ugovoriti izvođenje radova. Odluka je pala na ovo drugo rješenje, tako da se iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva regionalnog razvoja izvuče 33 milijuna kuna koje trenutno nedostaju.
Zasad je za financiranje izgradnje središnjeg paviljona osigurano 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava, 50 milijuna za dnevnu bolnicu i 20 milijuna za hitni objedinjeni bolnički prijem. Još 20 milijuna dobiveno je od ministarstava, tako da, kaže Žinić, tijekom slijedeće godine sredstva koja nedostaju neće biti neophodna, jer je početak gradnje financijski pokriven.

najčitanije