Na području županije oko 800 gradilišta

imp

Bačić Petrinja 6

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u društvu gradonačelnice Magdalene Komes i zamjenika župana Mihaela Jurića obišao je jučer dio zamjenskih obiteljskih kuća na području grada Petrinje, od njih 12 koliko ih je završeno protekli tjedan.
Nakon sastanka o obnovi privatnih i javnih zgrada na petrinjskom području s gradonačelnicom Magdalenom Komes, ministar Bačić je rekao da je Vlada donijela odluku o osiguranju sredstava za konstrukcijsku obnovu 42 kuće u Petrinji, pored 26 koje se već obnavljaju na temelju ugovora između Ministarstva kulture i medija i Grada Petrinje, jer predstavljaju pojedinačno kulturno dobro.

 

Bačić Petrinja 1

 

Ministar je također najavio kako će se u sljedećih mjesec do mjesec i pol dana useliti korisnici stanova u osam stambenih zgrada u Petrinji i četiri stambene zgrade u Glini, sa ukupno 180 stanova, na kojima su u tijeku završni radovi na infrastrukturi i opremanju namještajem.

 

Najavio je i useljenje u 57 drvenih kuća uz Dom umirovljenika u Petrinji i 74 u Glini, kojima će se nakon iseljenja stradalnika potresa proširiti kapaciteti Doma. Također se priprema rušenje stotinjak oštećenih pomoćnih objekata.

 

Bačić Petrinja 4

Nakon što je prošlog tjedna završila obnova 12 obiteljskih kuća, ministar Bačić je danas obišao tri kuće, dvije koje su završene i jednu u obnovi.
Riječ je o kući obitelji Lončarević u Kučerovoj ulici, kojoj je izgrađena zamjenska kuća. Vrijednost radova gradnje iznosi 125.000 eura.
U obnovu državne kuće koju koristi obitelj Ljubice Raušo, uloženo je 54.000 eura uključujući i energetsku obnovu. Riječ je o jednoj od 78 državnih kuća koje se obnavljaju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Bačić Petrinja 3

Ministar je obišao i završenu zamjensku obiteljsku kuću obitelji Likarević u Sibiću, od 70 četvornih metara, čija gradnja je koštala 194.000 eura.
Bili smo u obilasku dvije kuće, jedne u samom centru Petrinje u Ulici Otona Kučere, a druga je ovdje u Sibiću koja je završena. Prošli tjedna smo obnovili 11 takvih objekata, 8 na području grada Petrinje i 3 na području grada Gline. Tom dinamikom ćemo nastaviti i dalje. U ovom trenutku se gradi oko 230 kuća na području petrinjskog potresa. Na području županije je oko 800 gradilišta od čega su 230 zamjenske kuće, a ostalo su konstrukcijska ili nekonstrukcijska obnova.“, rekao je Bačić.

Bačić Petrinja 7Bačić Petrinja 2

Odgovarajući na novinarsko pitanje, zamjenik župana Mihael Jurić je istaknuo  kako će tijekom ovog mjeseca u županijska naselja Banovi dvori u Glini te u Petrinji biti useljene prve obitelji. Riječ je o naseljima koja je izgradila Sisačko-moslavačka županija za smještaj obitelji čiji su domovi stradali u potresu, a kada se njihove kuće obnove, naselja će biti ispostave domova za starije osobe.

Bačić Petrinja 8

Sredstva za gradnju i obnovu privatnih kuća od potresa kao i njihovo opremanje nužnim namještajem osigurana su u državnom proračunu, napominju u resornom ministarstvu dodajući kako je obnova u potpunosti završila, kada govorimo o petrinjskom i zagrebačkom području, na 10.750 objekata od čega na 10.207 privatnih zgrada i kuća te na 543 javnih zgrada i infrastrukture.

Trenutno je u obnovi na području zagrebačkog i petrinjskog potresa 1.273 gradilišta (924 privatnih zgrada i kuća i 349 zgrada javne namjene i infrastrukture) dok je u postupku nabave još dodatnih 945 lokacija a još 400 lokacija je u postupku pripreme nabave za izvođače. Dakle ukoliko će Ministarstvo uspjeti ugovoriti navedene nabave uskoro bi mogli otvoriti još oko 1.300 novih gradilišta.

 

Bačić Petrinja 5

Foto – Sisačko – moslavačka županija

najčitanije