Na području županije 41 slučaj gripe

imp

gripa

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), do kraja prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 4130 slučajeva gripe. Na području naše županije do danas je zaprimljena 41 prijava oboljelih od gripe.

 

„Očekujemo narednih tjedana povećani broj oboljelih među djecom predškolske i školske dobi što je i uobičajeno jer se među njima vrlo mali broj cijepio , a virus gripe se kapljičnim putem vrlo lako prenosi među skupinama djece koja borave u zatvorenim prostorima. Pratiti ćemo situaciju, sada se ne može reći kakva će sezona gripe biti s obzirom na broj oboljelih.“, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije.

 

Važno je, dodaju u županijskom ZZJZ, provjetravanje prostorija i pranje ruku, posebno nakon brisanja nosa, te izbjegavanje dodirivanja nosa i očiju jer se virus gripe može unijeti u organizam i preko sluznica očiju i nosa.

 

Osoba koja ima simptome gripe treba ostati kod kuće i treba se javiti telefonom nadležnom liječniku koji će dati upute za simptomatsko liječenje gripe.

 

Podsjetimo gripa je zarazna bolest koju uzrokuju virusi, a simptomi su svima poznati: povišena tjelesna temperatura, kašalj, drhtavica, glavobolja, bolovi u zglobovima, pretjerani umor i nedostatak apetita.

 

Obično se preporučuje odmor, povećani unos tekućine, uzimanje antipiretika (lijekova koji smanjuju povećanu tjelesnu temperaturu i potpomažu u ublažavanju bolova). Budući da se radi o virusnoj infekciji, a da ne postoje virusi koji su osjetljivi na antibiotike, nije potrebno odmah posegnuti za ovom vrstom lijekova. Najčešće bolesti koje se javljaju kao komplikacije u tijeku liječenja gripe jesu one koje pogađaju dišne putove: sinusitis, bronhitis ili pak upala pluća.

 

 

Foto – Zavod za javno zdravstvo Ličko – senjske županije

najčitanije