Na području Gline počela katastarska izmjera

imp

Glina Katastar 6

U Novom Selu Glinskom, simbolično je obilježen početak višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030., koji počinje i na području Gline i Topuskog.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić kazao je da su na području Gline godišnjim programom katastarskih izmjera obuhvaćena područja šest katastarskih općina, ukupne površine 1763 hektara, odnosno 6430 katastarskih čestica i 976 zgrada.

„Ovo je dio jednog velikog Vladinog projekta, višegodišnjeg programa katastarskih izmjera, kojeg je donio Hrvatski sabor 2021. godine. Ovdje simbolički započinjemo katastarsku izmjeru 6 katastarskih općina na području grada Gline. Ovo je neizmjerno važan projekt, jer će se njime uskladiti katastar, zemljišna knjiga sa stanjem na terenu. Ti podatci će biti neophodni i za samu obnovu i gospodarski razvitak ovog kraja. Znamo da su uređene evidencije preduvjet i osnova za bilo koje ulaganje, jer neriješeni imovinsko-pravni odnosi vrlo često stvaraju prepreku ulaganjima.
Osim ovim aktivnostima na području grada Gline ovim višegodišnjim programom obuhvaćaju se sva građevinska područja u Republici Hrvatskoj. Aktivnost će se provoditi u sljedećih 10 godina. Prije dva tjedna sličnu aktivnost smo imali na području grada Petrinje za 9 katastarskih općina, u Topuskom imamo dvije katastarske općine, te one na području gradova Siska i Kutine. Sveukupno na području SMŽ 23 katastarske općine i investicija Vlade RH od preko 7 milijuna €. Ove aktivnosti bit će završene u roku od godine dana, nakon toga slijedi obnova Zemljišne knjige.“, rekao je Šustić.

Izmjerama su obuhvaćene površine najteže stradale u potresom pogođenom području u prosincu 2020. godine, a rok dovršenja je kraj godine.
Sredstva su osigurana u državnom proračunu u iznosu od 1,5 milijuna eura.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

najčitanije