Na područje potresa stiže 1000 doza cjepiva

mradenovic

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se na područje pogođeno potresom šalje cjepivo protiv korona virusa. “U subotu tim epidemiologa HZJZ-a ide tamo i procijepit će sve ljude koji se nalaze u kolektivnom smještaju, djelatnike hitne pomoći i hitnih službi koji će tamo biti tri tjedna uključujući i sve pripadnike civilne zaštite”, rekao je BEroš. Osim što se planira cijepljenje, provode se i brzi antigenski testovi korisnika domova za starije koju su premješteni iz Pokuplja, a među kojima ima onih koji su pozitivni na virus. “Moramo se još držati mjera, distance, maski, dezinfekcije. Virus je još tu. Ove okolnosti pogoduju njegovom širenju” ,napominje ministar.
Komentirao je među ostalim činjenicu da su neke bolnice u Sisačko-moslavačkoj županiji ostale bez struje i da su bolesnici vani čekali transport na novu lokaciju.

“Da nisam bio tamo, ne bih vam mogao odgovoriti. No, s liječnicima sam koordinirao transport za sve bolesnike iz bolnice u Petrinji”, rekao je Vili Beroš i objasnio:

“Oni su nakon potresa izašli i nisu se vraćali jer je zgrada znatno oštećena. S lica mjesta smo koordinirali smještaj za Zagreb i Karlovac. Bilo je 80-ak bolesnika ili nešto više. Napravili smo sve što je moguće. Bilo je 65 kola hitne pomoći u funkciji i nisu mogli sve istovremeno riješiti. Transport je malo duže trajao, ali agregat ne bi pomogao jer se oni nisu mogli vratiti u bolnicu.”

Napomenuo je da mu je žao zbog toga: “Žao mi je što je transport zakasnio pola sata ili sat, ali došao je. Vojska je osigurala i dodatne autobuse. U roku od pola sata, sat vremena smo organizirali smještaj za sve te bolesnike”, piše N1.

najčitanije