Na petrinjskoj šetnici postavljene interpretacijske ploče

imp

U sklopu projekta Muzealizacija grada Petrinje na Petrinjskoj je šetnici, kružnoj pješačkoj stazi dugoj 6,6 km, postavljeno 15 interpretacijskih ploča. Radove na postavljanju ploča obišao je gradonačelnik Darinko Dumbović koji je pohvalio Turističku zajednicu Grada Petrinje, direktoricu i cijeli tim koji skrbe o kulturi, tradicijii običajima.
„Ovim sadržajem se daje nadgradnja života ne samo da se dođe u grad, da se posjeti i vidi da su suvremena tehnologija koja spaja ne samo gradove nego i sva ona središta našeg strogog centra grada s kojima se može vidjeti gdje se što nalazi, što nudimo i kuda ustvari danas ide kao grad koji daje turističku ponudu. Kroz sam turizam želimo naglasiti da je izuzetno važno da je i to gospodarska grana s kojom radimo nadgradnju a nadam se i danas sutra standard i bolji život građana Petrinje.“, rekao je gradonačelnik Dumbović.

petrinja 2 petrinja 1
Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje, pojašnjava kako ploče interpretiraju kulturno – povijesne i prirodne znamenitosti, a napravljene su, osim za goste, i za sugrađane, kako bi što bolje upoznali Petrinju.
„Ploče pričaju priču o kulturno-povijesnim znamenitostima, zapravo o bogatstvu grada. Na Petrinjskoj šetnici sada će biti 15 interpretativnih ploča a jedna će biti ispred Hrvatskog doma budući tamo opisujemo lokalitet gdje se nekada nalazila turska utvrda. Osim ove interpretacije, također smo nedavno postavili interpretacijske ploče na kulturno – povijesne znamenitosti odnosno na zgrade u sklopu kulturno – povijesne cjeline. Uskoro ćemo imati i prezentaciju za drage sugrađane da bismo ih bolje upoznali sa znamenitostima, s bogatom poviješću i da bismo im dali točniju sliku kako bi lakše pronašli ove interpretacije. Ove metalne interpretativne ploče napravio je naš poznati poduzetnik, Denis Radoš, to smo zajedno osmišljavali pa su one dobile i listove, jedan od naših simbola odnosno simbola petrinjskog turizma – list lipe srcolikog oblika što govori u konačnici o „malome gradu velikoga srca“, zaključila je Držaj.

petrinja 5 petrinja 3
Inače, tekstovi na pločama su lektorirani, korigirani i prevedeni na engleski jezik te su za svaki objekt izrađeni QR kodovi kao poveznica na mrežnu stranicu s opširnijim podacima. Za Petrinjsku šetnicu izvršeno je trasiranje GPS-om kako bi se olakšalo snalaženje šetača putem navigacijskog uređaja

foto – petrinja.hr

najčitanije