Na mjestu bivše vojarne u Žažini planira se gradnja zatvora za 400 zatvorenika

imp

Zatvor žažina 5

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima u prostoru Općine Lekenik nazočio radnom sastanku s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave: državnim tajnikom Jurom Martinovićem, ravnateljem Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimirom Penićem i načelnikom Samostalnog sektora za strateški razvoj i projekte Ivanom Lakošem.

 

Zatvor žažina 3

 

Tema sastanka, kojem je nazočio i načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, bila je gradnja nove zatvorske zgrade na mjestu nekadašnje vojarne u Žažini.

 

Ovo izaslanstvo iz Ministarstva pravosuđa i uprave, rekao je državni tajnik Juro Martinović, u Lekenik i Sisačko-moslavačku županiju je došlo kako bi prenijelo konačnu odluku nakon razgovora koji su vođeni već duže vrijeme: „U Županiji će se graditi zatvor. Nakon potresa, u kojem je zatvor u Sisku u potpunosti stavljen van funkcije, zgrada je dana dalje od Ministarstva pravosuđa i uprave i poslužit će i dalje u druge, društvene svrhe. Obzirom je i u zatvoru u Glini jedna zgrada, solidnog kapaciteta, također srušena, donesena je konačna odluka da se gradi nova zgrada u mjestu Žažina. Ovaj će zatvor biti kapaciteta 400 zatvorenika, a zaposlit će cca 250 ljudi. To je značajno povećanje u odnosu na zatvor u Sisku, koji je bio jedan od najmanjih u Republici Hrvatskoj.

 

Ministarstvo će sa Županijom i Općinom potpisati sporazum o sudjelovanju u tom projektu. Njihovo sudjelovanje neće biti financijsko nego logističko. Država je osigurala sredstva i projekt bi u sljedeće tri godine mogao u cijelosti biti okončan.

 

Zatvor žažina 4

 

Župan Ivan Celjak je rekao kako je održano već nekoliko sastanaka s ministrom Malenicom i njegovim suradnicima: „Od 2021. smo u neprestanoj komunikaciji s ministrom. Sisačko-moslavačka županija je predlagala nekoliko lokacija, na kraju je odabrana Žažina, na mjestu bivše vojarne. Obzirom na izvrsnu prometnu komunikaciju, izgradnju autoceste koja povezuje tri grada koji imaju županijski sud: Zagreba, Velike Gorice i Siska, dogovorena je investicija u vrijednosti između 80 i 100 milijuna €.“

 

Zatvor žažina 5

Župan je zahvalio ministru i Ministarstvu što su omogućili Županiji korištenje bivše lokacije zatvora u Sisku. Županija tamo uređuje prostor za Glazbenu školu, udruge s područja kulture, sobe za gostujuće umjetnike i dječji vrtić: „To znači da ćemo izvrsno iskoristiti zgradu u samom centru grada.“

 

Ono što predstoji je da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ustupi zemljište u Žažini Ministarstvu pravosuđa i uprave. Nakon toga Ministarstvo pravosuđa i uprave kreće u uklanjanje postojećih objekata, čišćenje terena, pripremu projektne dokumentacije i izvođenje radova. Očekuje se da, kako je rekao državni tajnik Martinović, zgrada zatvora u Žažini bude u funkciji.

 

Realizacija ovog projekta ne znači samo novi suvremeni kapacitet zatvora, nego uz velik broj novih radnih mjesta donosi i uređenje infrastrukture, poput vodovoda, kanalizacije, općenito velik benefit za Lekenik i Sisačko-moslavačku županiju.

 

Zatvor žažina 1

 

 

Foto – SMŽ

 

najčitanije