Na Banovini, na 15 milijuna m2, u planu peradarska farma

imp

Peradarska Farma

Na Banovini bi se trebao realizirati projekt izgradnje peradarske farme vrijedan 300 milijuna eura i koji bi trebao zaposliti oko 1500 ljudi.

 

Kako piše Jutarnji list, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak je zajedno s počasnim konzulom Ukrajine u Hrvatskoj Ivicom Pirićem posjetio peradarsku farmu u mjestu Ladižin, ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, vlasnika tvrtke MHP.

“Tu je prije 15 godina izgrađena nova najmodernija peradarska farma na kojoj je zaposleno više tisuća radnika. Farma se prostire na 33 lokacije a na svakoj je po 38 peradarnika. Osim njih tu je i tvornica stočne hrane, klaonica s četiri linije, pročistač… Prilikom naše posjete ispred farme bila je kolona kamiona iz kojih automatiziranom tehnologijom iskrcavala stočna hrana. Stvarno impozantno. Gradonačelnik Lidižina kazao nam je da je grad prije 15 godina bio na umoru ali se digao iz pepela zahvaljujući ovom projektu. Vidjeli smo i tri stambene zgrade čiju je izgradnju sufinancirao Kosiuk u kojoj između ostalih žive i njegovi zaposlenici”, rekao je Majdak.

 

U sklopu “Projekta Petrinja”, kako se ova investicija službeno zove dosad je definirano pet milijuna četvornih metara zemljišta na kojem će se projekt realizirati te je definirano gdje će biti smješteni koji objekti.

 

Zemljište je u najvećoj mjeri u vlasništvu države, a 50 posto njega je građevinsko, što je uvelike ubrzalo realizaciju. Ukupno će biti izgrađeno oko 100 peradarnika na ukupno sedam farmi, koje će se nalaziti u Letovaniću, Žažini, Pešćenici, Mahovu, Popovača Otoku, Brestu Pokupskom i Grabrovom Potoku. Prema dostupnim informacijama, godišnji kapacitet peradarnika bit će 25 milijuna pilića. Uz to, izgradit će se i tvornica stočne hrane, koja će, prema tvrdnji Majdaka, biti jedna od najvećih regionalnih tvornica stočne hrane. Također, izgradit će se i klaonica, valionica pilića te prostor za preradu.

 

Trenutačno se obavljaju geodezijska ispitivanja tla na odabranom zemljištu. Procjenjuje se da će potrebna dokumentacija biti ishođena za devet mjeseci te bi izgradnja objekata trebala početi 2024. godine. Početak proizvodnje očekuje se 2026. godine.

 

Izvor – Jutarnji list

Foto – SMŽ

najčitanije