Mungosi traže veće plaće!

nn

261020211635267548.jpeg

Pirotehničari jedine državne tvrtke za razminiranje, Mungosa danas su štrajkali. U 8 sati su organizirano krenuli iz Okučana u Sisak gdje su stigli u sjedište tvrtke Mungos i Hrvatskog centra za razminiranje. Tamo su od uprave tvrtke zatražili formiranje pregovaračkog odbora kako bi pregovarali o sindikalnom zahtjevu za povećanje plaća pirotehničara s 13 na15.000 kuna bruto.

Njihove zahtjeve prokomentirao je novi drektor Mungosa, Damir Magdić: “Razumljivi su mi zahtjevi koje postavlja Štrajkaški odbor, međutim, skrenuo sam im pozornost da u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi tvrtka Mungos razminiranje, nisam u stanju prihvatiti njihove zahtjeve”.
A objasnio je i u kakvom je to stanju tvrtka Mungos: “Financijsko i stanje poslova tvrtke Mungos nije takvo da ja mogu prihvatiti povećanje plaće s 13 na 15 tisuća kuna bruto. Novaca nema zato što rezultati poslovanja nisu takvi da bi se imalo novaca za isplatu plaća koje su tražene”.

Kao posljedica sadašnjeg lošeg stanja u sustavu razminiranja dolazi do apsurdne situacije pa je tako za ovu godinu za poslove razminiranja predviđeno rekordnih 509 milijuna kuna, ali “ti novci su u državnoj blagajni. To su novci iz Europskih fondova, no ti novci ne postoje u trgovačkom društvu Mungos. Dok ih ja ne dobijem, ja ne mogu s njima raspolagati. Ja ih mogu dobiti ili ne dobiti, a u ovom trenutku mi nitko nije obećao da će tvrtka te novce dobiti. Ja nemam podatke da je država obećala taj novac, dakle oni postoje i namijenjeni su za buduće poslove razminiranja, uz plaće ovakve kakve jesu i ja ne mogu obećati veće plaće. Dakle ja sam danas ovdje mogao potpisati kolektivni ugovor za našu tvrtku i ne biti u mogućnosti isplatiti plaće već ovaj mjesec, takve kakve sam potpisao. Ja nisam na sebe htio preuzeti taj rizik”, rekao je Magdić, naglasivši kako i sam smatra da su plaće nedovoljno visoke za posao kojim se pirotehničari bave, ali, sve što im je danas rečeno je da “su u razgovoru s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje predložili pokretanje akcije prema Hrvatskoj udruzi poslodavaca radi potpisivanja granskog ugovora.”

No nažalost, Hrvatska udruga poslodavaca za sad, dodaje, nije raspoložena za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković osvrnuo se na situaciju i na činjenicu da bi veće plaće, navodno, uništile tvrtku.
“Mi tvrdimo da to definitivno nisu sredstva koja mogu uništiti poslovanje neke tvrtke, a ako ih mogu uništiti, onda je ta tvrtka odavno uništena, ali ne krivnjom radnika i ne krivnjom nekakvih plaća, nego krivnjom načina vođenja posla. Ustvari, glavni krivac je opet vlada Republike Hrvatske. Netko ovdje je pitao što sad kad nemamo Vladu. Nažalost, mi nemamo Vladu već preko 15 godina. A što je najgore u ovoj godini kad su sredstva osigurana u tolikom iznosu da ima za sve pirotehničare, ne za 15 tisuća kuna, nego i za veću plaću, oni se ovako neodgovorno ponašaju”, rekao je Iveković.

Tridesetak pirotehničara od šezdesetak koliko ih je zaposleno u Mungosu najavilo je da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva, odnosno potpisivanja kolektivnog ugovora.
“Mi ostajemo kod svog zahtjeva i Štrajkaški odbor je donio odluku da nastavljamo dalje sa štrajkom i da se sutra opet nađemo ovdje u 10h, očekujući da će nas netko od vlasnika primiti, jer danas su prebacili lopticu na novog direktora. Ključ nije u novom direktoru, nego u Hrvatskom centru za razminiranje i u Vladi Republike Hrvatske” rekao je jedan od pirotehničara, Braco Gunjača.

najčitanije