MOST SMŽ:“Ima li lijeka za bolesno zdravstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji?!“

imp

261020211635229034.jpeg

Bolnica u Sisku je zadužena, sve manje ljudi se u njoj liječi, novac se zakida primarnoj zaštiti, a prednjače po broju oboljelih od tuberkuloze i gripe, rekli su danas na konferenciji za medije članovi Savjeta za zdravstvo Mosta NL, dr.sc. Ines Strenja, dr. Ivan Bekavac i Petar Ćosić, kako bi upozorili na „bolesno“ zdravstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji, te ukazali da je nužno pronaći „lijek.“
Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja je upozorila da se zdravstvo Sisačko-moslavačke županije nalazi u kritičnom i vrlo nestabilnom stanju, s nedostatnim financijskim sredstvima i neodgovarajućim sustavom pružanja zdravstvene zaštite.
„U cjelini gledano županijsko zdravstvo je jako neučinkovito i pred samim kolapsom, jer županija i u ovom sektoru neuspješno politički kadrovira i netransparentno transferira državna sredstva, te stagnira u razvoju. Troši oko 65 posto proračuna na zdravstvo, zato je ovo prioritetno područje kojem se treba posvetiti. Kontinuirano se zadužuje i „upumpava“ novac iz raznih izvora, a ono što se dobilo je nestrukturirana organizacija, zdravstvena usluga bez akreditacije i sustava kvalitete, te poremećeni međuljudski odnosi. Aktualna vlast nema uvid u postojeće stanje, nema dugoročnu strategiju razvoja županije, te smanjenje regionalnih razvojnih nejednakosti javnog i privatnog sektora“, rekla je Strenja.
Dr. Bekavac, koordinator Savjeta za zdravstvo, istaknuo je da OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku konstantno gubi gravitacijsko područje i sada se svega 43 posto pacijenata iz županije liječi u ovoj bolnici, a ostali izvan županije.

most 3 most 1
„Očito ne vjeruju spinovima županijske vlasti o funkcioniranju zdravstvenog sustava. K tome, i raste pojavnost tuberkuloze u ovoj županiji gdje je gotovo dvostruko viša od hrvatskog prosjeka, a među najvišima u RH (HR 9,1), kao i stopa prijave gripe i to 137 oboljelih. Nema ni ozbiljne analize visoke stope mortaliteta dojenčadi (7,4) također gotovo dvostruko veće od hrvatskog prosjeka (HR 4,2), kao i stope smrtnosti novorođenčadi više nego dvostruko većeg od prosjeka od čak 15,5 (HR 6,8). Posebno zabrinjava činjenica što županijska vlast skriva važne epidemiološke podatke jer već treću godinu zaredom u zimskim mjesecima počinje epidemija svraba u Sisku i protegne se do proljeća. Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i štićenici doma za stare i nemoćne osobe“, rekao je Bekavac.
Što se tiče primarne zdravstvene zaštite ona konstantno stagnira, pojasnio je dr. Bekavac, dodavši da je 70 posto zdravstvenih ustanova u vlasništvu županije u prošloj godini poslovalo s gubitkom: „Na području ove županije djeluju 3 doma zdravlja (Sisak, Kutina, Petrinja) koji su međusobno nepovezani, radi svatko za sebe, samostalno ne mogu obaviti svoju zadaću bez pomoći privatnih ustanova i ordinacija. Sama Opća bolnica je lani ostvarila gubitak od 27,5 milijuna kuna, a preneseni manjak iz 2017. iznosio je 78,8 milijuna kuna. Tu su i dospjele obveze prema dobavljačima lijekova zbog čega postoji opasnost od ovrha, obustava isporuka i zaustavljanja rada bolnice“, rekao je Bekavac.

most 2 most 4
Županijski vijećnik Petar Ćosić je pojasnio kako je prije dvije godine podmiren dug bolnice od 110 milijuna kuna, lani se OB Sisak dodatno dugoročno zadužila za 40 milijuna kuna, zbog izgradnje Središnjeg bolničkog paviljona i osiguravanje vlastite likvidnosti.
„Ni to nije bilo dovoljno, pa se na zadnjoj sjednici Županijske skupštine odlučuje da se ovaj dug, povećan za još 6 milijuna kuna, stavi na teret decentraliziranih sredstava u razdoblju 2020. – 2035. Dakle, županija ova sredstva „otima“ od primarne zdravstvene zaštite koja treba riješiti 80 posto zdravstvenih potreba naših građana i daje ih bolnici koja se guši u dugovanjima i gubitcima. Ovo je samo uvod u kolaps županijskog zdravstvenog sustava koji će se iduće godine završiti s neviđenim debaklom politike vladajućih kroz prekoračenja roka radova Središnjeg bolničkog paviljona i značajnim povećanjem iznosa za radove što može iznositi i više od 150 milijuna kuna. Budući je županija iscrpila sve moguće izvore financiranja gubitaka i dugova, i udarila na primarnu zdravstvenu zaštitu kao „čuvara sustava“, želimo pitati župana kako sve ovo riješiti a da ne dođe do potpunog sloma sustava te kako povećati gravitacijsko područje bolnice“, ističe Ćosić.
Klub vijećnika Mosta traži hitno sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine na kojoj bi se predložile mjere kojima bi se spriječio potpuni kolaps zdravstvenog sustava: „Župan i Upravni odjel za zdravstvo moraju izaći u javnost s konkretnim mjerama, posebice onih za popunu timova u Mreži javne zdravstvene službe, te poboljšavanje uvjeta rada u depriviranim područjima“, rekao je Ćosić.

najčitanije