Mošćeničani danas slave blagdan sv. Jakova

nn

Mošćeničani će tradicionalno i ove godine proslaviti blagdan nebeskog zaštitnika svog mjesta, sv. Jakova. Program pod pokroviteljstvom Grada Petrinje počeo je u subotu, 22. srpnja, a završava danas, 25. srpnja, na sam blagdan svetog Jakova. Program je i ove godine raznolik i sastoji se od vjerskih, kulturnih, zabavnih i dječjih sadržaja.

Program danas počinje u 10.00 sati polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, stradalima u minskim poljima Mošćenice i žrtvama NOB-a u Mošćenici. U 10.30 kod škole će se formirati procesija koja će se zaputiti do kapele sv. Jakova gdje će u 11.00 sati početi sveta misa. Od 16.00 sati počinje predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s Mošćeničkog područja i LAG-a Zrinska gora – Turopolje. Po prvi put bit će izložena i likovna izložba „Pjesma vjetra“ autorice Marije Pukec Žigić koja će u dvorani OŠ „Dragutina Tadijanovića“ biti otvorena u 17.00 sati. Od 18.00 sati slijedi tradicionalno predstavljanje Oldtimer cluba Sisak, a od 19.00 sati pokazna vježba djece DVD-a Mošćenice i gostiju. U 20.00 sati počinje kulturno – umjetnički program u kojem nastupa HKUD „Mošćenica“ i gosti. Nakon folklora, od 21.30 slijedi glazbeni program uz Lidiju Bačić i nakon toga Duo Twix.

U ovogodišnju proslavu uključit će se i mošćenički vatrogasci, tradicionalnom pokaznom vježbom djece, na igralištu iza škole. U 19.00 sati nastupit će prva ekipa DVD-a Mošćenica, koja je ove godine osvojila treće mjesto na županijskom natjecanju i donijela prvi pokal u Petrinju, otkako je osnovana Vatrogasna zajednica grada Petrinje. U goste u Mošćenicu dolaze još dva dobrovoljna vatrogasna društva – DVD Taborište i DVD Budičina, koji će isto izvoditi vježbu pa će biti organiziran i jedan vid natjecanja. Sve skupa, cijeli program izvođenja vježbe djece trajat će pedesetak minuta.

Organizatori su naglasili kako ništa ne bi bilo od programa da nisu dobro koordinirani, te pozvali sve da dođu u Mošćenicu, ugodno se osjećaju i dobro zabave.

najčitanije