Mošćenica proslavila svog zaštitnika

imp

261020211635289719.jpeg

Sv. Jakova apostola proslavili su jučer, 25.srpnja, mještani Mošćenice
Stanovnici tog naselja štuju ovog sveca već 130 godina koliko postoji kapela njemu posvećena i u kojoj je tom prigodom svečano misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s dekanom preč. Josipom Samaržijom, domaćim župnikom vlč. Josipom Karasom i više svećenika Petrinjskog dekanata.
Uz brojne vjernike i štovatelje ovoga sveca slavlju su nazočili i predstavnici vatrogasaca, udruga dragovoljaca iz Domovinskoga rata, članovi kulturno umjetničkih društava, te predstavnici gradskih vlasti.

Mocsenica - Zastitnik - Proslava -01

U homiliji, govoreći o sv. Jakovu biskup Košić je istaknuo kako je on prvi apostol koji je od dvanaestorice dao život za Krista. Kako je sv. Jakov bio mučenik, biskup je podsjetio i da je u Sisačkoj biskupiji još uvijek aktualna Godina hrvatskih mučenika, tijekom koje se diljem Biskupije postavljaju spomen obilježja za ubijene svećenike. „Sedamnaest smo ploča do sada postavili u župama gdje su u Drugom svjetskom ratu i poraću ubijeni svećenici, a trebamo ih još staviti pet. Dakle, dvadeset i dva svećenika su ubijena, iz trećine od naše šezdeset i tri župe. U Domovinskom ratu stradao je samo jedan svećenik vlč. Antun Grahovar. Toliki su bili mučeni i morali su trpjeti za ime Isusovo. I ovaj blagdan sv. Jakova priziva nam u misli i tu temu da razmišljamo o tome kako to da se za Isusa toliko treba žrtvovati, i da oni koji njemu pripadaju moraju podnositi tolika trpljenja, patnje, mučeništvo. Rekao bih, same Gospodinove riječi: Nije učenik veći od učitelja. Mene su progonili i vas će progoniti, ali mene su slušali i vas će slušati“.- rekao je sisački biskup Vlado Košić.

najčitanije