Mogućnosti samozapošljavanja u održivom sakupljanju samoniklog bilja

imp

261020211635285953.jpeg

U Lovačkom domu u Glini održana je završne konferencija povodom okončanja provedbe projekta „Mogućnosti samozapošljavanja u održivom sakupljanju samoniklog bilja“, koji se proteklih 12 mjeseci provodio na području Glinske Banovine.
Riječ je o projektu socijalnog poduzetništva, ukupne vrijednosti 71.067,78 €, koji je EU kroz Europski socijalni fond, preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao provedbene agencije, financirala sa 66.128,57 € (93%).
Nositelj projekta je Poljoprivredna zadruga Glinska Banovina iz Gline, a parnteri na projektu su Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Glina, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ispostava Glina, Udruga žena Gora-Sibić, te Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato.

Upravitelj Poljoprivredne zadruge i voditelj projekta, Dragan Beko, pojasnio je kako je u provedbi projekta razvijen teoretski i terenski program obuke za sakupljače samoniklog bilja, kroz koji je osposobljeno i certificirano preko 50 nezaposlenih osoba, uglavnom žena sa područja Gline, Petrinje i Siska. Organizirano je sakupljanje, sušenje i skladištenje samoniklog bilja, te pokrenut plasman bilja na tržište. Osim toga, u sklopu projekta izrađeni su udžbenik, radni priručnik i video instrukcije za sakupljanje samoniklog bilja, a 6 polaznika je prošlo i dodatnu obuku za trenere čime se osigurava daljnji prijenos znanja i širenje predstavljenog modela samozapošljavanja.

Voditelj edukacije, Anton Rudan, objasnio je da su polaznici podijeljeni u 3 grupe prošli kroz 60 sati teoretske nastave i 180 sati terenske nastave, kroz koje su naučili prepoznavati i sakupljati preko 30 vrsta samoniklog ljekovitog bilja koje raste na području Banovine. Autor udžbenika i radnog priručnika, Igor Žilić, predstavio je izdanja kao praktični paket koji svima zainteresiranima za samoniklo bilje pomaže da se upuste u njegovo sakupljanje na siguran i održiv način, koji naglasak prije svega stavlja na zaštitu staništa.

Koordinator projekta, Ognjen Andrić, naveo je kako se kroz provedbu projekta uspostavila suradnja između javnog, privatnog i civilnog sektora, što je preduvjet za održiv razvoj lokalne zajednice. Dodao je kako je tijekom provedbe uspostavljen kontakt sa zadrugama i udrugama iz čitave Hrvatske zainteresiranim za provođenje programa edukacije za sakupljanje samoniklog bilja, pri čemu se prva replikacija projekta priprema u Dalmaciji, u suradnji sa Udrugom MI iz Splita.
Više informacija dostupno na www.pzglinskabanovina.hr/samoniklobilje

najčitanije