Mladi liječnici dolaze raditi u NPB dr. Ivan Barbot

imp

Bolnica Popovača 21

Nakon potresa Sisačko-moslavačka županija obnovila je 6 objekata Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača, a uskoro kreću radovi i na objektima u Ravniku gdje će se u suradnji s Ministarstvom zdravstva ustrojiti Odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju stacionarnog tipa.

 

Odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju projekt je od nacionalnog značaja, a njegovu gradnju u ovako velikom obimu na području Sisačko-moslavačke županije inicirao je župan Ivan Celjak.

Bolnicu u Popovači obišao je jučer župan Ivan Celjak.

Danas smo obišli polikliničke službe i dnevne bolnice Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača, razgovarali s medicinskim i nemedicinskim osobljem te korisnicima zdravstvenih usluga. Osim ulaganja u infrastrukturu, osobito je važno ulaganje u medicinsko i nemedicinsko osoblje i drago mi je što sam od zaposlenika danas čuo, osobito od onih koji su došli u posljednje 2 godine, kako im je izvrsno u našoj bolnici i kako ona postaje poželjno mjesto za rad, nastavak njihove profesionalne karijere, ali i osobni razvoj. To je znak da smo i mi kao osnivač na dobrom putu kada govorimo o razvoju županijskog zdravstvenog sustava i da je to put koji ćemo slijediti i dalje. Imamo cilj privući što više kvalitetnog medicinskog i nemedicinskog osoblja u zdravstveni sustav i ono što nas očekuje u budućnosti, osim ove infrastrukturne gradnje, jesu novi sadržaji i oprema.“, istaknuo je župan Ivan Celjak.

 

Bolnica Popovača 13

 

Obnova koju Županija provodi ne obuhvaća samo vraćanje objekata u prvobitno stanje, već znači i dodavanje novih sadržaja i vrijednosti koje prepoznaju doktori i stručno medicinsko osoblje iz drugih dijelova Hrvatske.

 

Koliko je obnova i uvođenje novih sadržaja značajna za poboljšanju uvjeta rada govore podaci iz Neuropsihijatrijske bolnica dr. Ivan Barbot Popovača, u kojoj je u 2022. i 2023. godini novozaposleno ili se vratilo sa specijalizacije ukupno 46 djelatnika, uglavnom liječnika ili medicinskih sestara.

Da bi pružili adekvatnu zdravstvenu skrb, potrebno je imati i stručnjake.“ ističe ravnateljica bolnice Marina Kovač, koja ujedno govori kako je uspjela animirati zdravstvene djelatnike da prepoznaju ovu bolnicu kao mjesto značajnog zdravstvenog napretka i kao ustanovu koja će im pružiti kvalitetne mogućnosti u profesionalnom razvoju, što će na koncu i pacijentima osigurati zdravstvenu uslugu najvišoj razini.

 

Bolnica Popovača 22

 

 

Među mladim liječnicima koja je došla raditi u bolnicu u Popovači je i specijalizantica Katja Galić Ćaleta.

Za ovu respektabilnu ustanovu čula sam tijekom školovanja i zbog multidisciplinarnog pristupa htjela sam biti dio ovog tima i ta želja mi se ostvarila prošle godine. Živim u Zagrebu i veliki plus ove bolnice je što ima organizirani prijevoz do Zagreba. Osim multidisciplinarnog pristupa i brige za pacijentu, velika prednost bolnice je jako srdačan pristup drugih kolega, ali i jedna topla atmosfera od strane uprave i ravnateljice.“, rekla je Galić Ćaleta.

 

Dijana Staver, doktorica koja je iz druge zdravstvene ustanove prešla u Neuropsihijatrijsku bolnicu dr. Ivan Barbot Popovača, ističe kako je jako zadovoljna što je odlučila svoju karijeru nastaviti upravo u Popovači: „Na prijelaz ovdje odlučila se zato što bolnica nudi jako širok spektar mogućnosti daljnjeg napredovanja i ima praktički kompletnu psihijatrijsku dijagnostiku i sve psihološke djelatnosti. I ono što je jako bitno u modernoj psihijatriji, suvremena nauka i suvremena medicina je interdisciplinarna, a ovdje to imamo u praksi.

 

Bolnica Popovača 24

 

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković dao je punu podršku ovakvom načinu rada i vođenju bolnice te je iskazao potporu gradske uprave u kupnji zdravstvene opreme ukoliko bude potrebno.

 

Obnovom objekata na području zdravstava, Sisačko-moslavačka županija osigurava najbolje uvjete za zdravstvenu skrb, dijagnostiku i liječenje, čemu svakako doprinosi i najmodernija medicinska oprema vrijedna 7,8 milijuna eura koju je jedino Sisačko-moslavačka županija kao korisnik Fonda solidarnosti EU uspjela nabaviti.

 

Osim obnove i najmodernije opreme, veliku važnost ima i završetak autoceste Zagreb-Sisak koja će omogućiti da se od centra Zagreba do Siska doputuje za kojih 25 minuta. Također, na području Sisačko-moslavačke županije, u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, gradit će se i 36 višestambenih zgrada od kojih će neke u budućnosti služiti i kao kadrovski stanovi za liječnike.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija