Mjere „Pronatalitetne politike“ Sisačko-moslavačke županije

imp

261020211635271561.jpeg

Loša demografska situacija u našoj državi ne zaobilazi niti naše područje. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2011. nas ovdje u županiji ima gotovo 172 i pol tisuće. U odnosu na popis prije iz 2001. man je nas je za 13 tisuća. Smanjuje se i broj rođene djece iz godine u godinu, pa je ponukana svim tim podacima županija odučila pokrenuti pronatalitetne mjere ali za obitelji s troje i više djece.
Zašto baš te obitelji pojašnjava dožupan Marin Piletić: „Svi demografski pokazatelji govore da prosjek koji moramo imati u društvu da bi dolazilo do prirodnog prirasta je 2,1 dijete po obitelji. U našoj županiji imamo 33 897 obitelji s djecom, a svega 3 972 obitelji koje imaju troje i više djece. U piramidi stanovništva svake godine nam se smanjuje broj populacije od 0-4 pa od 5- 10 godina. Zbog svega toga smo ne odlučili uvesti jednu ili jednokratnu mjeru, nego sustav mjera kojim vjerujemo da smo pokrili sve strukture obitelji. Počevši od novorođenčadi do učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i čitavih obitelji.“ – rekao je Piletić.
A te mjere su jednokratna novčana pomoć za svako treće i slijedeće dijete od 3 tisuće kuna (jednokratno) , zatim školski obrok u pola cijene – u svim osnovnim školama na području županije – bez obzira je li osnivač škole Grad ili Županija te dodatni bodovi prilikom aplikacije za dobivanje stipendija.
„Pronatalitetne mjere nisu socijalne mjere. Socijalne mjere postoje u proračunu županije jednako kao što postoje u gradskim proračunima. S ovim mjerama ne pokrivamo ono što pokrivaju socijalne mjere već potičemo obitelji na troje ili više djece. Kroz naše mjere obuhvaćene su sve generacije mladih” – istaknuo je Piletić.

najčitanije