Ministar Paladina predstavio plan ubrzanja obnove

Potres objekti

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina predstavio je plan ubrzanja obnove nakon potresa. Prije svega naglasio je da sve prilagodbe iz njegova plana neće usporiti već započete procese obnove.

 

Prioritet obnove je adekvatan smještaj do zime građana koji još uvijek žive u kontejnerima.

“Prirotet nam je da građanima koji su u kontejnerima ili su bez adekvatnog smještaja omogućimo da zimu provedu u svojim domovima ili adekvatnom smještaju”, rekao je Paladina na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio pet točaka ubrzanja obnove. Najbitnija je točka, izdvaja Paladina, efikasnija i brža nabava, a plan je u vrlo kratkom roku pripremiti generičke troškovnike kroz koje će raspisivati nabavu za okvirne sporazume.

 

”To znači da umjesto da za 30 objekata raspisujemo za svaku uslugu 30 nabava, raspisat ćemo jednu nabavu koja će biti na osnovu generičkig troškovnika, na osnovu okvirnog sporazuma koji će biti na duži rok i za svaki objekt ćemo pokrenuti sam realizaciju usluge na osnovu tog okvirnog sporazuma. I nećemo morati provoditi toliko postupaka nabave”.

 

Nabava će se provoditi po geografskim, linijskim ili blokovskim cjelinama kako bi izvršiteljima olakšali provođenje posla i vjeruje da će na taj način povećati interes građevinske struke da se javlja za poslove. Jedna od točaka ubrzanja donosi i regulatorne izmjene za lakšu provedbu obnove u kojoj je bitna stavka samoobnova. To ni na koji način ne znači, pojašnjava Paladina, da se država želi izući iz procesa obnove:  ”Mi ćemo potpuni fokus staviti na organiziranu obnovu, ali s druge strane smatramo kako je povećanje broja obnovljenih objekata kroz modele samoobnove samo jedan dodatnom plus, dodatna dinamika ubrzanja obnove”.

 

U planu je uvođenje i naknada operativnog troška organizacije samoobnove, ali i izmjena programa mjera. Najavio je i da će do kraja godine donijeti Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, ali i da će uvesti seizmički certifikat. Kako bi građani laške dolazili do svih informacija o obnovi, planira se i izrada nove web stranice.

 

Paladina kaže kako trenutna dinamika obnove nije zadovoljavajuća i kako očekuje dvostruku, čak trostruko bržu dinamiku.

 

”Cilj nam je do kraja ljeta cilj započeti izvođenje radova na svim vrstama obnove, na svim područjima pogođenim potresom, odnosno na području svih županija: prtioritetno isplatiti novčane pomoći za nekonstrukcijsku obnovu, u narednih godinu dana gotovo u cijelosti završiti sve postupke organizirane nekonstrukcijske obnove, do kraja ljeta započeti radove na više stotina gradilišta, konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih kuća. U idućih godinu dana započeti izvođenje radova konstrukcije obnove i izgradnje zamjenskih građevina za tisuću domova”, rekao je Paladina te zaključio: “Ovi navedeni ciljevi su optimistični, ali istovremeno mi smo uvjereni da su realni. Stojimo iza njih, ja stojim iza njih i napravit ćemo sve da ih ostvarimo”

 

 

 

 

 

izvor: Media Servis

najčitanije