Ministar Oleg Butković: 'Masterplan će učiniti prometni sustav u županiji učinkovitim'

st

261020211635248136.jpeg

Razvoj i planiranje prometnih projekata u Sisačko-moslavačkoj županiji usmjerenih na unaprjeđenje infrastrukture bili bi upitni bez Masterplana prometnog razvoja, koji je osiguran ugovorom vrijednim oko 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, na kojeg su danas potpis stavili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Tomislav Petric i župan Ivo Žinić.
‘Ovo potpisivanje je 21 ugovor o bespovratnim sredstvima kojeg ministarstvo potpisuje i ukupna vrijednost svih tih ugovora je 8,5 milijardi kuna. Ovo su krovni dokumenti koji će napraviti analizu postojećeg stanja prometnih sustava u županijama te ponuditi određena rješenja i mjere kako učiniti prometni sustav učinkovitim uz, naravno, zaštitu okoliša i sve ostalo što je bitno’, rekao je ministar Oleg Butković.
Potpisivanju ugovora prethodio je kratki sastanak s predstavnicima Županije. Najvažnija tema bio je projekt mosta preko Odre i dio pristupne ceste s rotorom, ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna. Hrvatske će ceste, nastavlja ministar, po dobivanju građevinske dozvole raspisati natječaj za gradnju, čime bi bio riješen problem spajanja na autocestu.
Bilo je riječi i o željezničkom kolodvoru, projektu koji je nailazio na određene probleme zbog arheoloških istraživanja, no kojeg će, kaže, HŽ Infrastruktura ove godine završiti.
Također, govorilo se i o problemima Županijske uprave za ceste, koja je u teškoj situaciji zbog raznih naslijeđenih kredita i obaveza. Ministarstvo je u 2017. godini proslijedilo oko 24 milijuna kuna upravo ŽUC-u, a i u ovoj će se godini, najavljuje ministar, nastaviti pomoć pri rješavanju tih obveza, ali i izgradnji preko 600 kilometara lokalnih cesta.
Zadnjih godina slabo se ulagalo u prometnice Sisačko-moslavačke županije, pa se dobar dio njih nalazi u lošem stanju, rekao je župan Ivo Žinić. U proteklih godinu dana iz ministarstva je, kaže, stiglo oko 25 milijuna kuna, što je dobar pomak u odnosu na 20-ak milijuna tijekom zadnjih desetak godina. Brojne bi probleme, nastavlja Žinić, kao što su dovršetak autoceste, most preko Odre, željeznički kolodvor i obnova pruge, trebao riješiti ili barem olakšati Masterplan.
‘Ovaj bi Masterplan trebao biti završen do kraja 2019. godine. Radi se o značajnom projektu i vjerujem da će itekako pomoći razvoju naše županije’, rekao je župan Žinić.
Sisačko-moslavačka županija jedna je od najuspješnijih je u Hrvatskoj po povlačenju bespovratnih sredstava, naglasio je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Tomislav Petric, jedan od potpisnika ugovora o Masterplanu.
‘Drago mi je da se u gotovo svakom gradu ili općini u županiji realizira jedan od naših projekata. Među njima su sisačka bolnica, Holandska kuća, Lonjsko polje, inkubator u Novskoj. To su projekti u vrijedni nekoliko stotina milijuna kuna koje agencija u suradnji s raznim ministarstvima provodi u Sisačko-moslavačkoj županiji’, zaključio je Petric.

najčitanije